Nyheter

Tävlingsresultat hittar du under Tävlingar.

Facebook!
Du vet väl om att du kan följa KP Motorsport på Facebook? FB sidan uppdateras oftare än hemsidan. Där finns löpande information, bilder och filmer. Kika in på Facebook http://facebook.com/KPMotorsport

ER Cup premiär på Knutstorp!

Ny säsong, samma långloppsserie men ändå med spännande nyheter. Teamet 2013 heter Tornado Racing och bilen är en BMW E46. Startfältet är runt 25 bilar. Kval 0900 och racet startar 1000 den 11e maj.

Det kommer live uppdateringar på Twitter (@KPMotorsport) och Facebook med reservation för att det kommer i mån av tid.

Lite mer info om tävlinen och ER Cup hittar du på ER Cups hemsida.

Töcksfors Shopping Center
Inte raceklar än men snart...Nytt långloppsteam!

Under 2013 kommer Kent Persson att ha nytt team i långloppsserien ER Cup. De två senaste åren har han tävlat med Flying Fellows i deras vita Volvo 240 där bästa placeringen 2011 var en andraplats totalt i serien. Nytt team  för 2013 blir Tornado Racing där han kommer ratta deras snabba, svarta BMW 320.

- Det ska bli riktigt kul! Tornado är ett av de snabbaste teamen i serien och jobbar ständigt med att förbättra bilen. Nu kollar vi lite på vad vi kan göra för att öka tempot i den ytterligare mot förra året. De sista tävlingarna i Volvon har jag fått upp tempot en hel del och jag hoppas kunna öka lite till ihop med Tornado, säger Kent.

Årets upplaga av ER Cup består av totalt sex tävlingar och premiären körs på Knutstorp den 11:e maj.

Töcksfors Shopping Center
Tornado Racing på hemmabanan i Falkenberg. Foto Per Harström


Vi ställer ut Corollan
I december händer det inte mycket på rallyfronten så Corollan får stå i köpcenter istället för verkstaden. Närmare bestämt gränshandelsmeckat Töcksfors Shoppingcenter. Tillsammans med MP Maskin & Motor och Polaris ställer vi ut Corollan under julhandeln för att dom som behöver en snabbpaus från julshoppandet ska få något annat att tänka på i några minuter.

Töcksfors Shopping Center

Töcksfors Shopping CenterTest

Corollorna börjar få några år på nacken men det är fortfarande något av det absolut snabbaste man kan köra i Trimmat 2WD (kolla SM tabellen!). Men, även om bilarna var riktigt bra byggda från början så uppdateras de hela tiden för att hänga med. I samtliga Corollor sitter numera Tractive lådor och motorerna är bra mycket piggare i de flesta bilar nu än vad de var när Toyota Team Sweden en gång byggde dom. Så då är frågan vad man kan göra för att ta bilen till nästa nivå?

Stötdämparna har genomgått flertalet uppdateringar under åren och nu var det dags för nästa steg. Tillsammans med Öhlins Auto Norden så gjorde vi ett ryck för att se om vi kan öka tempot ytterligare. Det var dags för test.

Michelin
För att få ut max av testet så startar vi på fräscha däck.

Öhlins
Lars Andersson och Fredrik Pettersson från Öhlins spanar in "the original Gold"

Målet med testet är att få ihop en bra helhet. Bil, stötdämpare och däck ska alla jobba tillsammans för att det ska gå att åka riktigt fort. I rally handlar allt om konfidens och balans. Konfidensen för att våga hålla stumt där konkurrenterna släpper av och balansen för att bilen ska kännas som ett med föraren.

Vi har kommit en bra bit på väg men det finns alltid att göra.

Michelin

Skymning och en testdag blir till tvättkväll.

AutoNorden
Corollan lämnas till Auto Norden för att bli ytterligare ompysslad.


Inlånad co-driver
Till tävlingen i Kolsva så lånar vi in rutinerade Björn Nilsson från Karlstad som åkt med bland annat Eddie Hörbing och Oskar Svedlund.

Årjängs Marknad
Snudd på traditionsenligt ställde vi ut bilen och visade rallyfilm från Motorsport4sale på Årjängs Marknad. Rejält med intresse både för bilen och jag tror faktiskt det var få ställen på marknaden där det fanns folk som spenderade så mycket tid som hos oss. Vissa var nära trollbundna av att titta på rallyfilm. Bäst lösning på vad man gör när man blir trött i benen hade killarna nedan. Kila runt hörnet, låna ett par stolar vid fikabordet och passa samtidigt på att plocka med en näve godis. Sen är det bara att luta sig tillbaks och njuta av showen!

MarknadÄntligen dags för ER-Cup på Falkenberg!
På söndag drar Flying Fellows till Falkenberg för ny deltävling i ER-Cup. Förra racet hade vi en (felmonterad) bakdiff som inte funkade plus att vi gjort ytterligare några uppdateringar i hjulupphängningen med hjälp av Sellholm Tuning.

Väderprognosen spår rätt rejält med regn. Det blir spännande, starten går 1030. Om du inte redan hittat och Gillar KP Motorsport så gör det! I den mån det är möjligt kommer Facebook uppdateras löpande under racet!

Vårvisning hos MP Maskin & Motor

Lördagen den 21a april kör MP Maskin & Motor AB sin årliga vårvisning där de visar de senaste maskinerna, bjuder på lite mat och specialerbjudanden dagen till ära. Kent brukar visa upp Corollan och visa film från de senaste tävlingarna men i år krockar det med långloppstävlingen på Knutstorp så det blir bara rallybilen utan förare som dyker upp.

Men, MP:s erbjudanden är lika bra som vanligt!

Nypolerat
Nypolerad Toyota Corolla inför MP Maskin & Motors vårvisning.Inför ER-Cup premiären

På lördag är det premiär i ER-Cup. Förra året körde vi hela säsongen med en spricka i motorblocket vilket gav oss ett alternativ till i år: Att bygga ny motor. Specen är i princip densamma men tack vare lite uppdaterinag lyckas vi krama ur hela 70Nm mer än tidigare fast med bibehållen toppeffekt!

Rulle
Jakten på mer pulver i maskinen gav oss hela 70Nm mer!

Även chassit har fått sig en rejäl översyn. Lite ändrade hjulvinklar, ny hjulupphängning och en helt ny setup på fjädrar och kränghämmare. Det har klurats en hel del under vintern hur vi ska öka kapaciteten på chassit. Kent har klurat på egenskaperna och mästermeken Kenneth Garthammar har byggt. Nu när det är mindre än en vecka kvar till första racet är allt på plats plus att vi har fått kört ett första test och alla i teamet är riktigt nöjda. Det är en helt ny bil att köra jämfört med tidigare! På lördag kommer vi få facit på Knutstorp Ring!

Fjaderbyte
Chassituning. Kent byter fjädrar bak på Flying Fellows Volvo 244.


6h ER-Cup

Vi kommer närmare och närmare första tävlingen i ER Cup men uppdateringarna rullar på enligt plan.

Avgaslindning
Grenröret lindas för att få ner temperaturen i motorrummet.

Märkning
Reklam på plats. För att klara påfrestningarna under 6 timmars hårdkörning använder vi Omegas oljor.24h Mantorp

Kent och HG!Racing(Joakim Rydholm, Mattias Davidsson, Andreas Bohlin) håller som bäst på att förbereda ett 24 timmars race på Mantorp Park. Bilen är en Toyota Celica ST182.

Nylackat
Nylackad.

Märkning
24 timmars lopp ställer stora krav på driftsäkerhet. Därför kontrolleras och märks alla skruvförband.DM Guld

Västa BF delade ut priser för distriktsmästerskapen i helgen. Kent och Lars-Inge fick pris för segern i Västra Bilsportförbundets Distriksmästerskap i 2WD klassen.

Slutresultatet i DM 2011:
1. Kent Persson, 56p
2. Mikael Ericsson, 38p
3. Jimmy Olsson, 37p
4. Jonas Johansson, 37p

Rörbärarmar!
Kent intervjuad av Ola Strömberg på prisutdelningen.

Rörbärarmar!
Kent med mästermekanikerna Mats och Kjell efter prisutdelningen


Framsteg på ERCup Volvon

Ny lack - Check!
Ny motor - Check!
Ny hjulupphängning... Så långt har vi inte kommit än men en god bit på väg. Länkarmarna fram håller på att uppdateras från modifierade original Volvo 240 till rörbärarmar som nog närmast kan beskrivas som en designstöld från Toyota Corolla Gr. H. En besparing på runt 3kg. Per sida!

Rörbärarmar!
Provmontering av ny länkarm. Khämmarsvärdet är den gula prylen.


Off Season...

Det blir inget rally i vinter men det händer ändå en hel del. Långloppsbilen får sig en rejäl genomgång med ny motor, renoverad bakaxel, renoverad växellåda, ny lack, ny framvagn, delvis ny bakvagn plus ytterligare en runda för att lätta bilen några kg till.

Just lättningen börjar bli trög. De stora möjligheterna är borta och senaste noteringen var 100g/timme.

Nylackat!
Nylackat och på väg från verkstaden i Värmland till Göteborg


Sturup nästa!
På söndag kör vi långlopp på Sturup. Serietabellen som ser riktigt tight ut hittar du på Serietabell ERCup.
Startlistan för racet finns här.

Ready to race!
Teamet med Kjell i spetsen har gjort en kämpainsats och Toyotan är klar för Säffle efter missödet i Götene. Smällen var trots allt ganska snäll, bara skadad tunnplåt men det blir ändå en hel del jobb att strippa bilen och montera nya prylar. Hur som helst, den nya plåten är lackad och monterad på bilen. Allt är kollat, provkört och nu står vi klara för att köra i Säffle!

Startfältet i Säffle är riktigt bra, Mikael Ericsson, Jimmy Olsson och Peter Zachrisson för att nämna några. Startlistan hittar du här.


Kjell och Torbjörn finjusterar fronten så allt skall passa.


Provkört och klart för Säffle!

Rally på G och uppdateringsslarv
Ytterligare en kanontävling är på gång och den här gången är det Götenerundan som körs på lördag. Här hittar du Anmälningslistan. Beklagar att uppdateringarna är lite slöa för tillfället, vi tävlar varje helg och det är svårt att hinna med tyvärr. Håll ut så dyker det upp uppdateringar allt eftersom!

Uppvisning Hästkraftshelg Årjäng

Några bilder från Hästkraftshelgen i Årjäng. Kul med så mycket folk. Bara att hålla tummarna för att ÅMK och Årjängs Kommun kör igen nästa år. Riktigt bra event!

Kent och Kjell Åke
Kjell-Åke Hvittfeldt och Kent innan start. Anki Hvittfeldt och Marina Regner var kartläsare i åk 2 & 3

Final
Gokartfinalen på parkeringen utanför hotellet

Prisutdelning
Prisutdelning. Från vänster: PG, Mats Karlsson, Kent Persson, Stefan Åhsberg och Per Björnsson

Fler bilder finns på FB


Utställning och uppvisningstävling i Årjäng

Torsdagen den 14:e juli kommer Årjängs Motorklubb att arrangera en backtävling i marknadsbacken med rallybilar. Givetvis kommer Kent att vara på plats och visa upp Corollan. Arrangemanget startas på torget kl 1200 med uppvisning av tävlingsbilar på torget och kl 1500 börjar tävlingen. De fem snabbaste förarna kommer göra upp i en gokartfinal!

Mer info om Hästkraftshelgen finns här.


Utställning hos MP Maskin & Motor AB

Traditionsenligt anordnade MP Maskin & Motor AB sin vårvisning med specialerbjudanden på maskiner och tillbehör. KP Motorsport visade upp Corollan och bjöd nyfikna på rallyfilm och rallysnack.

Vårvisning
Garaget bakom Corollan var omvandlat till rallybiograf


En lättare och kraftfullare version av 244

Flying Fellows 244a genomgår för tillfället en rejäl översyn. Minskad vikt och ökad mängd muskler är receptet. Motorn håller på att få sig en rejäl uppdatering, hjulvinklarna ändrats, bromsarna uppdateras och en mängd små och stora viktminskningsprojekt rullar.

I mitten av maj kommer vi se hur lyckade vinterns insatser varit. Förhoppningarna är stora!

Ny bakskärm
En Volvo 244 under pågående deff.


Inga planerade rallytävlingar

Rallysäsongen har börjat men KP Motorsport har valt att inte delta i något av de stora mästerskapen under 2011.
-
Tiden räcker inte helt inte till för att driva rallyt på den nivå jag vill så vi har valt att inte åka något av de stora mästerskapen under 2011. Just nu ligger fokus på långlopp i ERCup, berättar Kent.


Klart efter Örebro

Det är full sula i verkstaden även off season. Det blev lite plåtskador i Örebro men nu är det bara lite färg som saknas. Front och huv fick bytas men som tur var klarade sig kylet.

Marcus
Lite ny plåt i nosen så är bilen återställd efter Örebro.Lite mer rallyfilm

Torbjörn bjussar på några filmklipp från däcktesterna. Tackar!

 Vapenvård

När bilen står tävlingsklar och alla däck ligger på rätt fälg så är det ändå inga problem utan att det finns att göra. De allra flesta servicebussar i rally är Mercedes eller VW. Båda har precis lika obefintligt rostskydd och dessutom är de vita så minsta rost syns dirket. Därmed så löser sig alla problem med för mycket fritid. Finns det tid över så är det bara att jaga rost på Sprintern så den överlever en vinter till...

Marcus
Rostiga gångjärn är ett av Mercabussars signum.


Däcktest

När det bråkade med oss så vi inte kom iväg till Kullings så blev det i alla fall ett däcktest på söndagen. Lite teknikt strul men när vi väl var igång så blev det test av däck mot referensdäck som vi tävlar på idag. Totalt blev det några mil på två olika vägar. En för att kolla hur däcket fungerar på när de flesta noterna är under 4 och en för att testa kapacitet och trygghetskänsla när går fullt. Hur det gick? Jodå, det gick bra...

Marcus
Marcus gör en insats och kollar om det blev lika skitigt som det såg ut.


Ingen Kullingstrofé

Avåkningen i Dackefejden slog bort båda högerhjulen vilket innebar nya bromsar, ny hjulupphängning och en tur till riktbänken med bilen. Allt så ut som att vi skulle precis hinna att åka Kullingstrofén för att se att allt funkade på bilen. Alla delar fanns i verkstaden och större delen av jobbet var gjort. På torsdag hämtades bilen från riktbänk efter att balken mellan rambenen bytts. Nu skulle det "bara" göras nya fästen till hasplåten, montera drivaxel, spindel, bromsok, framskärm, stötfångare, justera hjulinställning och en provtur.

Enkelt, det hinner man på en dag om man är tre pers som jobbar. Inte. Drivaxeln låg på maxtolerans medans navet låg på min så den gick inte montera. Bromsoket var för smalt så att bromsskivan inte gick in i oket. Det var fel offset på fästet till oket så när skivan väl gick in i oket så att oket förskjutet i förhållande till skivan. Framskärmen passade inte. Allt som kunde krångla krånglade och när vi började inse att vi inte skulle hinna sova innan vi åkte till tävlingen så var avanmälan ett faktum. Tyvärr.

Stort tack till alla inblandade, framförallt Johan på Töcksfors Smide som spenderat många kvällar/nätter vid svarven för att vi skulle hinna och Kjell som jagat tag på alla delar.

Hand
Bakvagnen var enkel. Men framänden knäckte vår tidsplan.

Förberedelser som slutade på akuten...

Med några veckor kvar till årets gruspremiär så var det meningen att den sista finputsen och det första testet skulle klaras av i helgen, men som vanligt så blir det inte alltid helt som man tänkt sig. När allt var klart för test med undantag av att rätt hjul skulle på bilen ändrades planerna för dagen snabbt. Jag (Kent) tappar ett hjul till bilen och när jag ska "fånga" det på studsen träffar det lite olyckligt på handen. Höger ringfinger gick helt plötsligt att böja i sidled.

Det blev en tur till Mölndals sjukhus och som tur var inget brutet utan de kommande tävlingarna kan köras som planerat. Dock med tejpade fingrar på högerhanden.

Hand
Trasiga ledband i stället för rallytestNy co-driver

Lars-Inge har efter 32 års framgångsrikt tävlande valt att lägga hjälmen på hyllan. Istället kommer den lite lätt pådrivande smålänningen Stefan Ahl ta över platsen i högerstolen. Stefan gjorde en fin insats i Västras finaltävling förra året och såg till att vi säkrade DM guldet. I väntan på nya in-car filmer rekommenderas den från Örebro. Kolla på Filmsidan eller youtube.com/kpmotorsport

Teamet tackar Lars-Inge för de tre säsongern i Corollan!


Säsongen 2010

Nu är planen för 2010 spikad och det finns en del nyheter. Vi fortsätter i Västra Bilsportsförbundets Distriktsmästerskap i Rally med målet att ta tredje raka titeln. Efter att SuperCupen verkar krymt något så är det bara att hoppas att fler satsar på DM.

Den stora nyheten är racing. Under några helger kommer Toyotan att bytas ut mot Volvo och grus mot asfalt. Jag kommer ta en plats hos teamet Flying Fellows och tävla i ERCup. Förra året placerades sig teamet på 3dje plats totalt. Läs mer om ERCup på http://www.ercup.se/ och ser du en Vovlo med startnummer 71 så kommer du garranterat se mer av den här framöver.


Toyotan raceklar och testad

Efter renovering av fjäderben, bromsok, växellåda och motorn så står bilen äntligen klar för 2010. Till sist är Toyotan testad inför Lima och allt funkade fantastiskt bra. Vi har fortfarande några uppdateringar på bilen kvar inför grussäsongen men innan dess så kör vi med den som den är i Lima.

Toyota
Premiärtur 2010. Dålig bild men helt fantastisk bil!

Drivknut
Nyservad GKN Motorsport inre drivknt


Växellåds och stötdämparservice

Nu när motorn har fått sitt så är nästa steg att rycka ut växellådan och skicka iväg på service. Sagt och gjort. Nu är fjäderbenen på KH Motorsport och växellådan ur bilen för service. Det är imponerande hur snabbt det går att få en komplett rallybil att se rätt värdelös ut...

Toyota
Fjäderbenen ska till KH Motorsport och växellådan till annan ort på service

I väntan på säsongen 2010

Kan man inte åka rally så finns det alternativ och är man och jobbar i närheten av en gokartbana så är det givet vad som kommer hända. På jobbet finns det en och annan motorsportsutövare, däribland Joakim Rydholm som vanligtvis försöker piska oss med sin VW Golf Kitcar. Efter en tuff match på Vuollerims inomhusbana fick Jocke nöja sig med att försöka...

Gokart
Jocke var lite efter, som vanligt...


Toyotan hemma igen

I Örebro gick motorn varm så för att ta det säkra före det osäkra så fick Nille på Ultramotors fick lägga sin magiska hand på Yamaha motorn och kolla att den inte fick stryk. Vi kan rapportera att den mår prima och har dessutom fått uppdaterad motormjukvara för att kranka bättre. Nästa steg är att kolla över växellådan och fjäderbenen.

Ultra
Toyotan lastad utanför UltramotorsGuldmedalj och motorservice

För tillfället skulle man kunna tro att det är stiltje på rallyfronten men det är full fart som vanligt. Toyotan är hos Ultramotors för översyn efter att vi hade problem med vattentemperaturen i Örebro och under tiden så har teamet (bland annat) åkt på Västras prisutdelning och tagit emot ytterligare en guldmedalj i FM/DM.


DM Guld!Gotland Grand National

Både Janne och Stefan gjorde kanonprestationer i GGN. Janne som åkte sin första GGN körde in på 347:e plats och Stefan knep en riktigt fin 35:e plats av de 624 i klassen.

Service
På serviceplatsen jobbades det stenhårt med att hålla tävlingsredskapen i toppskick


Janne
Janne inne på första servicen


GGN
Stefan och Janne efter tre timmars intensiv enduoåkning på Gotland


Gotland Grand National

Göteborgssektionen av KP Motorsport har åkt till Gotland Grand National med två förare i klass 6. Stefan Sällqvist, startnummer 1080, på en KTM 450 och Jan-Erik Thorén, startnummer 718, på en KTM 525.

GGN
Göteborgssektionen från vänster:
Janne, Stefan och Micke


Årjängs Marknad

Kent ställde tillsammans med Johan Kristoffersson ut sin bil på Årjängs Marknad på MP Maskins & Motors marknadsplats. Septembervädret visade upp sin allra bästa sida på "Mâten" och folk gick man ur huse för att köpa mer eller mindre värdelösa prylar av knallar och åka karusell. En hel del passade även på att kolla KP Motorsports röda Toyota, njuta av film från de senaste tävlingarna och prata rally.

Corolla
Corollan fick en vilohelg i solen.


Inför Kullingstrofén II

För att värma upp inför Kullingstrofén åkte vi till andra sidan Årjängs komun och fick hjälp av Roland Kylén och Inga Magnusson att köra test. Efter att Lars-Inge drabbats av akut åkskräck och förlorat synen så fick Roland hoppa in och agera kartläsare. Behöver jag nämna att han skötte sig perfekt? Fortsätt till filmsidan för att se hur det gick innan Lars-Inge fegade ur. Se även Ingas blogg.

Roland
Roland värmer upp inför uppgiften..


Midnattssolsrallyt

1000 betalande gick in på Årjängs Travbana för att se målet på SS13 där KP Motorsport ställde ut två rallybilar, en värsting Polaris och visade in-car film från finalen i DistriksMästerskapet.

Det är alltid kul att få prata lite med intresserade och som bonus så blev vi erbjudna en perfekt testväg och ena rallybilen blev såld. Dessutom måste vi tacka för allt beröm vi fick! En riktigt bra dag med andra ord.

Årjängs Trav
Kent och teamet på Årjängs Travbana.


Inför Kullings

Det börjar bli dags för tävling igen och det måste alltid gå att putsa till bilen lite till mot tidigare. Med laptopen i högsta hugg så har det förhoppningsvis skett förbättringar.

Tuning
Har man semester så man inte kan åka Volvo med laptop så funkar det (bättre) med en Corolla istället.


Stöd Kent!
På begäran kan du nu stödja Kents fighter i SuperCupen genom att använda Donate knappen i menyn till vänster. Donationer sköts genom säker betalning via PayPal. Du donerar enkelt genom att använda kreditkort.

Självklart är alla donationer välkomna! Ökad budget för oss innebär direkt ökad konkurrenskraft. Den gamla lagen om att "Tid är pengar" gäller rakt av i rally. För pengar kan vi köpa tiondelar! Du väljer själv om du vill vara anonym eller få ett omnämnande på hemsidan.

Hur svårt kan det vara?

Hur jobbigt är det egentligen att köra en rallytävling, det är väl bara som att köra bil fast fortare? Någon gång har jag läst att de idrottsmän som har högst medelpuls är F1 förare. Hur står det då till med rallyförare? Finns bara ett sätt att ta reda på det. Pulsklocka.

Under Hälsingerallyt hade jag på mig pulsklocka för att se hur pulsen låg under tävlingen. Ett snabbt test gjordes kvällen innan tävlingen för att se hur det borde bli. Colin McRae på Playstation. Startpuls innan sträckan 70 slag/minut och i mål 60 slag/minut. Kan ju inte stämma, eller? Nytt försök med samma resultat... Kan det verkligen vara så att samma sak händer på tävling att man startar med hög puls och går i mål med låg.

Ett tecken på att pulsen knappast sjunker är de smått vulgära mängderna vatten man dricker och hur totalslut man kan vara efter målgång. Frågan är bara hur hög den blir.

Svaret är hög. Graferna visad att snittpulsen på en sträcka ligger runt 85% av max med toppar nära 90%. Mellan sträckorna och på transporten är den aldrig under 50% av max. Total sträcktid i Hälsingerallyt var runt 1 timme vilket betyder att vi som tävlade låg nära maxpuls i en timme. Är det jobbigt att ligga nära maxpuls i en timme? Prova!

Pulsgraf
Pulsökning på sträckorna? Sträckorna syns som de ställen pulsen rusar.


Test i Likenäs

KP Motorsport tog hjälp av KH Motorsport och körde test i Likenäs. Micke från KH assisterade med inställningarna på Corollan och Eveline Walfridsson tog hand om notblocket när Lars-Inge fick förhinder.

Rebound justering
Justering av rebound dämpning bak.

Stötdämparsnack
Mats har tröttnat på allt snack om stötdämpare.

Corolla

Efter ett antal testmil är bilen lite lugnare på vägen och lite tryggare. Stort tack till Eveline, Micke och Mats för hjälpen!


KP Motorsport inleder nya samarbeten

KP Motorsport hälsar Sellholm Tuning och Duells välkomna som partners.

Duells är ett av Skandinaviens ledande företag inom reservdelar och tillbehör för ATV, MC, snöskoter, moped, marin och cykel.

Sellholm Tuning AB är en av Sveriges mest välkända leverantörer av produkter avsedda för motorsport.

Läs mer om företagen och deras produkter på www.duells.se och www.sellholm.se


Mer uppdateringar

Bilen börjar närma sig klar med ny mappning, lite lägre vikt och uppdaterade stötdämpare. Vi har på de riktigt varma tävlingarna haft problem med att motortempen krupit lite väl högt så Sellholm Tuning svetsat ihop ett nytt kyl med betydligt bättre prestanda än det gamla. Det är inte bara effektivare utan även ruggigt snyggt!

Sellholm
Handgjord alukylare från Sellholm Tuning.

Målet var att lätta bilen 20kg och det ser ut som vi gått i mål med vikminskningen. Stål har ersatts med aluminium, aluminium med plast och plast med tunnare plast. Lite osäkert hur mycket minskningen exakt är men någonstans väldigt nära 20kg ska det ha blivit.

Bogserögla
Aningen överdimensionerad bogserögla. Ersatt av en i alumium.

Efter att plockat bort några kilon här och där samt att vi bytte växellådan förra året så kollade vi corner weight. Med lite god vilja skulle vi nog kunna pressa bilen ner under 1000kg i tävlingsbart skick men normalt hamnar vi nog runt 1050kg med lite bensin och reservhjul.

Våg
Corner weight. Vikten är med förare, co-driver reservhjul och lite bensin.


Uppdatering och mappning

Julefrid? Nej, knappast. Det har varit full aktivitet i verkstaden under julen. Bilen är för tillfället lämnad till Nille på Ultramotors för mappning.

Öhlinare
Uppdaterade dämpare från KH Motorsport

Nya lameller
Vem sa att mjuka paket var kul?

Sachs
Dubbelskivig Sachskoppling. Skillnaden mellan ny och utsliten lamell är 0.2mm.


Nya motorstyrningen
Nya motorstyrningen är på plats.

Mappning
Nille har preppat bilen för att börja mappa


Uppdateringarna går framåt

Uppdateringarna av bilen går sakta framåt. Basmotorn är uppackad, all kringutrustning monterad på motorn och motorn är på plats i bilen. Beklagar fotokvalitén, kameran la av och det fick bli mobilkamera istället.

Kjell jobbar
Kjell monterar grenrör.

Motor med nytt elsystem på plats. Tyvärr har vi fått en felleverans av lamellerna så vi kan inte få ihop motor och låda än.

Motor
På plats! Kontaktdonet till det nya sprutet ligger på grenröret.


Vi byter även alla slangar. Stålomspunnet är snyggt och tåligt men man kan aldrig se om de tagit stryk av värme, etanol eller andra ondeskefulla bränsletillsatser.

Nya slangar
Ny och gammal slang. Gissa vilken som är vilken...

Corollorna har två separata elsystem. Ett som hör till karossen och ett som hör till motorn. Det elsystemet som hör till motorn byter vi och det som hör till karossen kör vi vidare med. Det som gör det lite lurigt är gränssnittet mellan elsystemen. Exempelvis så styrs kylfläkten från motorns elsystem samtidigt som relä, strömbrytare och matarström till fläkten hör till karossens elsystem. Med det gamla elsystemet så hörde fläkten helt till karossens el. För att göra saken ännu enklare så startades fläkten tidigare genom att kretsen bröts med en smart fail-safe lösning men den nya styrningen av fläkten sluter kretsen istället.

Elschema
Elsystem på pappler. Det övre, stora, elschemat är det nya och det lilla det gamla.

Nästan all el sitter i mittkonsolen, där sitter även relät som styr kylfläkten. Och, ja, självklart är det det lilla grå relät som sitter längst ner och är näst intill omöjligt att komma åt.

Elsystem
Elsystem på riktigt.

Specialverktyg
Specialverktyg för att få isär en Corolla elcentral.


Tomten bor i Södertälje

Översynen och uppdateringarna av Corollan går sakta framåt. Första riktigt fina paketet inför jul kom från Nille på Ultramotors i Södertälje. Motorn är renoverad med nya foder samt ny motorstyrning. Framöver hoppas vi även på paket från Sellholm Tuning, KH Motorsport, Lindberg Import och Fixit. Målet är att vi ska ha bilen körklar runt jul om vi inte stöter på patrull.

Operation viktminskning framskrider också och de väldigt robusta men väldigt tunga stenskottsskydden byts mot mindre robusta men lätta i plast.

Allt annat än lätt...
4mm aluminium byts ut mot 3mm plast...

Det som göms i...
Den gamla styrboxen. Ågren presterade som bäst en 4:e plats i SM med bilen.


Guldmedalj!

Kent och Lars-Inge var på Västra Bilsportförbundets prisutdelning och fick ta emot guldet för segern i Förbundsmästerskapet och checkar på fria starter i inom förbundet under 2009.

DM Guld!
DM Guld!


Motorrenovering och översyn inför 2009

Efter att vi kört 138SS mil med Corollan sen vi började åka med den så är det dags för motorrenovering. Motorn är skickad till Ultramotors för översyn.

Vi ska även försöka bli lite lättare och eftersom varken Kent eller Lars-Inge sitter på några större energi reserver så är målet att lätta bilen 20kg jämfört med hur bilen varit under 2008.

Det blir även nya bromsok bak från AP Racing.
Insug
Säg "Aaaaah"


Nya drivaxlar i bilen

Nya drivaxlar från Fixit är monterade i Corollan. Under tiden vi inte hade några drivaxlar fick vi låna av SM trean Johan Holmberg. Tack Johan!

Fixit drivaxel
Slim is beautyful


KP Motorsport goes Enduro

Helgen efter sista rallytävlingen kommer Kent och Markus att åka Stadiumenduron på Kinekulle. För att uttrycka det milt så är förhoppningarna något lägre på bra resultat än i rallytävlingarna. Dock finns en ansenlig mängd intern prestige. Om det finns någon som vill låna ut en AMB transponders så blir vi jätteglada!


Ny samarbetspartner

KP Motorsport hälsar Sportkamera.se välkomna som samarbetspartner. Sportkamera.se kommer att förse KP Motorsport med kamerautrustning för in-car och on-board filmning.


Ny samarbetspartner

KP Motorsport hälsar Töcksfors Smide AB välkommen som samarbetspartner. Töcksfors Smide kommer att synas i överkanten på framrutan på Corollan. Läs mer om företaget på www.tocksforssmide.se


Kullingstrofén

KP Motorsport kommer att åka Kullingstrofén med start och mål i Herrljunga den 26 juli. Tanken är att skava bort lite rattrost som bildats under sommaren samt att börja köra in sig på den nya växellådan. Eftersom Lars-Inge åkt på semester kommer Peter Fogel att göra ett inhopp som co-driver.


Ny växellåda

Den som väntar på något gott väntar alltid förlänge. Det var så va? Vår Corolla har väntat på en låda från Tractive länge medans konkurrenterna (med undantag av Jonas och Patric) glatt susat omkring i skogen med stor växelspak som bara fungerat i en dimension.

Det planerade bytet blev till sist ett faktum när denna svarta skönhet uppenbarade sig i verkstaden.
Tractive!

Vi hade förväntat oss en hel del mindre huvudbry än det verkligen var och frågan är om det egentligen var något som gick enkelt utan att åtminstone krångla några gånger. Men med hjälp av allt från slägga till dremel så är den till sist på plats. Provkörd två dagar innan tävling och med endast två mindre problem att rätta till.

än en gång har vi behövt lite hjälp och det är bara att konstatera att vissa är otroligt hjälpsamma medans det finns nån rådfrågad som försökt sätta krokben för oss... Det borde väl vara i skogen vi ska avgöra det eller? Hur som helst, det är många som hjälpt till lite men följande personer har hjälpt till mycket:

Björn Gustafsson, LG Bil & Motor AB
Anders Jonsen, Tractive AB
Johan Olsson, Töcksfors Smide AB

Kjell
Att byta låda i en Corolla kräver en hel del tid och att man har tungan rätt i mun.


Ny samarbetspartner

KP Motorsport hälsar Din Jacka välkommen som samarbetspartner. Läs mer om Din Jackas profilprodukter på www.DinJacka.com


Teamkläder

KP Motorsport har tillsammans med Din Skjorta tagit fram nya teamkläder. Kläderna sys upp just nu.

Tejp

Incarljudet fixat!

Vad gör man om man kollar en av sina konkurrenters incar och upptäcker att ljudet är sämre än uselt? Inget. Förutom Henrik Olsson (co-driver till Martin Berglund) som skickar ett mejl och berättar hur man löser problemet. Efter en liten övning med lödkolv, några motstånd och en ansenlig mängd tejp så funkar allt lysande! Ljudet är kristallklart (nåja...). Stort tack till Henrik för hjälpen!

Men, även om ljudet blev bra så hjälper det inte när man glömmer stoppa i sladden i kameran. Med andra ord, inget ljud från intercomen på incar filmen från Laxå. Tyvärr.

/Kent
Tejp

Skulle kunna vara ett original tillbehör från Peltor...

Minitest hos Depå Grande innan Stugun

Nu har vi lagt upp en liten incar från vår provkörning av bilen hos Depå Grande innan vi åkte till anmälan i Stugun. Det blev bara två repor för att spara på däcken men det kändes riktigt bra. Lugnt och fint och mitt på vägen. Som vanligt med andra ord. Nu blir det spännande imorrn...

Filmen hittar du under Foto/Film

/Kent


Facelift på hemsidan

Eftersom hemsidan är stundvis extremt välbesökt, speciellt i samband med tävling och nya filmer, kommer vi framöver att försöka lägga mer tid på att uppdatera med filmer, resultat och annat som händer i teamet. Med bredband i servicebussen ska vi förhoppningsvis kunna få upp både resultat och incar redan samma dag som tävlingen. Förutsättningen är bara att Telia håller vad dom lovar...

/Kent


Test i Likenäs

För att förbereda oss inför SuperCup premiären i Stugun åkte vi till Likenäs för att känna på bil och däck.

Totalt fick vi ca 15 mil träning i fullfart på en väg med riktigt bra kärnis. Trots att vi ökade tempot hela tiden fick klarade jag inte att nå fram till gränsen för vad Toyotan klarar av. Det är helt otrolig kapacitet i bilen på vissa partier på vägen. Man kan lugnt säga att begränsningen inte är bilen...

Hur som helst, bil och däck fungerar riktigt bra. Det ska bli kul att åka till Stugun på SuperCup premiären.

Tyvärr tog filmen i kameran slut ganska tidigt, de sista åken när vi hade nya däck och bra tempo blev inte dokumenterade. Det sjunde åket finns i alla fall dokumenterat på Foto/Film sidan.

/Kent
Dackbyte
Björlin gör en insats och hänger på nya BF sulor.

Partners