Tävlingar
Kalender 2012

ERCup


24h

Rally21/4
6 /5
10/6
11/8
2/9
14/10


31/3

30/6
12/7

11/8
22/9
6/10

Ring Knutstorp
Scandinavian Raceway, Anderstorp INSTÄLLT!
Falkenbergs Motorbana
Sturup Raceway

Kinekulle Ring
Ring Knutstorp


Mantorp Park

Holmedagarna Rally
Backtävling Årjäng

Killingen
Noratrofén INSTÄLLT!
Guttstasnurren

Resultat

ER Cup deltävling 6 Knutstorp
pilResultat

Volvon funkar klockrent i kvalet och vi står i pole. Jag tar första stinten och därmed också starten. Line up, ett varv efter pace car, två varv. Pace car går in, startledet rullar mot starten och den röda ljusrampen. Rött, rött, rött... Sen inget? De röda lamporna slocknar och där förväntar jag mig grönt ljus. Men starten har gått och det tar nog en sekund innan jag fattar att det inte är ett grönt ljus jag ska starta på utan att det röda släcks. Pole position byts mot en andraplats efter att 2Fast4You var med bättre än mig. Klantigt. Jag börjar jaga och resten av startfältet jagar mig. Det tar ett halvt varv så har jag tagit mig förbi 2Fast4You och rätt så snabbt har jag har en lucka. Som växer!

Pole
Volvon och Flying Fellows i pole. Foto: Hans Nilsson

Det är snorhalt i regnet men jag vågar utmana fäst mer än många andra och bilen är klockren att köra. Det tar inte många varv innan jag börjar varva bilar, först de långsamma men sen börjar jag komma kapp de som jag normalt måste fightas med och sen de som jag tidigare inte haft en chans att matcha. Efter en timme är samtliga bilar i startfältet utom Beamer Racing varvade men de är ändå nästan 45 sekunder bakom. Det är mer än en evighet i racingsammanhang.

Lucka
Marginalen efter några varv. Foto: Hans Nilsson

Vi gör ett klockrent förarbyte under gulflagg och efter två timmar har vi över två varvs marginal till alla andra team. Vi börjar känna att det här kan komma att gå vägen, vi kommer ta en seger och därmed säkra en pallplats totalt i ER Cup 2012. Men långlopp är inte slut förän hela tiden har gått. Efter knappt tre timmar får vi problem. Motorn börjar gå illa och motortempen är hög. Vi tar in bilen och konstaterar att den har gått så varm att färgen på motorblocket har börjat bli bränd. Sen hittar vi en trasig termostat. Termostaten har stängt, motorn börjat koka och sen var haveriet ett faktum, precis som att vår tävling gått från total succé till fiasko. En pryl för mindre än 100kr kostar oss pallplatsen och en motor.

Guttasnurren, Kolsva MS
pilResultat
pilFoto EMotorsport
pilFoto Rallyfoto

Ibland flyter en rallytävling bara på. Man kan fokusera till 100% på att åka fort, bilen bara levererar och allt handlar om hur hårt man lyckas pressa sig själv och bilen utan att göra det där misstaget som tar succé till otroligt dyrt fiasko på nolltid någonsin kommer. Ibland är det bara kaos. Helgens tävling kan inte beskrivas på något annat sätt än kaos. Vi haft bromsproblem en stund nu och vi har jagat och förbättrat steg för steg. Nu har vi bara en komponent kvar som kan bråka och det är höger spindel fram som har ett limmat lager efter en misslyckad bearbetning. Limningen funkar klockrent, så länge det är hyfsat kallt men när sträckorna blir längre så blir limmet mjukt, lagret börjar röra sig och bromsskivan snedställs och man får det som kallas för "kick back" dvs. skivan slår tillbaks kolvarna och när jag trycker på bromspedalen så går en del av oljevolymen åt till att bara trycka fram kolvarna till belägget istället för att pressa beläggen mot skivan.

Kaos var det... Jag och Björn Nilsson åker Guttasnurren, en tävling-i-tävling i årets SM final i rally. Guttasnurren innebar att man under tiden som SMet hade sin paus mellan etapp 2 och 3 så åkte vi igenom samma sträckor som SMet. Totalt 35 startande och största klassen var 2WD med 15 bilar. På första sträckan börjar det limmade lagre bråka direkt, jag får rejält med kickback på de något sönderkörda vägarna efter att SMet passerat. Ibland tar bromspedalen perfekt och nästa sväng så går den i golvet. Några km från mål klipper vi en riktigt stygg sten och pedalen går rakt i golvet i nästa sväng. Vi klarar oss men när vi är i mål så går jag ut och kollar och det droppar bromsolja från höger framhjul. Hälften av bromsvätska har läckt ut. Vi har ingen service utan alla sträckor körs utan avbrott. Det enda vi har är en tankning innan SS2. Vi åker till tankningen, bromspedalen sjunker när jag trycker på den så det läcker rejält med olja. Utan service kan vi inte göra något åt det så det är inte mycket annat att göra än att bryta tävlingen. Eller?

Kolsva
Foto: Rallyfoto.se

Vi har en sträckseger med rätt så god marginal på SS1. Att bara kasta in handduken då vore snudd på fegt. Jag frågar Björn om han känner sig ok med att åka i en bil som när som helst kan bli utan bromsar. Ingen av oss är direkt den som ger upp så svaret är givet. Strategin är att helt enkelt inte bromsa mer än absolut nödvändigt och vi fortsätter till SS2.
Sträckan går lite knackigt och fegt men stundvis så sitter attacken där och det går rätt så fort. Vi sätter andra tid på sträckan utan några direkt incidenter men det är inte direkt en njutning att köra Corolla nu. Vi fotsätter till SS3. Det är en tekniskt tuff sträcka och det är riktigt många bilar från SM startfältet som är kvar i skogen. Bromsarna funkar, oftast... Ibland blir det lite spännande men jag lyckas alltid reda ut problemen. Till slut ser jag målskylarna, Björn säger "Vi ska nog fan klare de här!" och vi går i mål med en ny sträckseger! Jag har aldrig tidigare blivit så glad av att se målskyltar.

På vägen in till slutmålet så kollar vi tiderna på internet. Vi har vunnit, inte bara klassen utan även totalt med 37 sekunder! Jämför vi med SM åkarna så har vi tappat knappt 1 sekund/km på det team som tagit sträcksegern. Men då ska man inte glömma att de har egna noter. Och, viktigast av allt, de hade förmodligen bromsar...

ER Cup deltävling 5 Kinnekulle

pilResultat
pilFoto ERCup
pilFacebook KP Motorsport
pilFilm Youtube Kärkkäinen

Tävlingen innan tog Ola upp Volvon i ledning och frågan var nu om det var en engångsföretelse eller om vi lyckats få Volvon så snabb så vi verkligen kan vara med och slåss på riktigt med den. Förutsättningarna var samma som på Falkenberg. Okänd mängd regn under dagen. På Falkenberg sa väderprognosen uppehåll men vi fick ösregn. Nu sa väderprognosen skurar. Vi gick därmed på en våtsetup på bilen.

Med kalla däck och blöt bana gick jag först ut och började kvala. Det var halt och många tog det försiktigt. Efter allt rallyåkande så är jag inte speciellt rädd för lite sladd så gränsen utforskades och passerades. När jag har gjort mina varv så säger Hasse på radion att jag var snabbast på banan! Kvalet rullar på, min tid står sig i teamet men med varmare däck så börjar de andra teamet åka fort så blir 6e bästa när kvalet är avslutat.

Starten i ett långlopp är otroligt viktig eller helt oviktig beroende på hur man ser det. Oviktigt utifrån att det inte spelar någon större roll om du vinner några placeringar eller inte men otroligt viktig att ta sig genom utan skador på bilen. Hasse är grymt duktig i trafik och gör sällan misstag så oftast har Hasse tagit starten. Men, eftersom jag varit så snabb i kvalet så föreslår teamet istället att jag ska ta starten. Pulsen rusar men men givetvis antar jag utmaningen.

Line up. Starten går och med 22 team som alla vill vinna några placeringar är det bilar överallt men tempot i blötan är ganska lågt. Jag plockar ganska snabbt Smällarens Racingteam, Beamer Racing, 2Fast4You och ATM Racing. Jag har aldrig tidigare kunnat matcha 2Fast4You och ATM. Båda teamen har riktigt bra bilar och det är inget fel på förarna heller. Efter bara några varv så ligger jag bakom iCar Racing och jag är lite snabbare. iCar lämnar inga luckor eller gör några misstag så jag kan inte ta mig förbi. Efter att jagat i 5 varv eller så så börjar banan torka upp. Jag klarar inte längre hålla samma tempo som iCar utan tappar meter efter meter samtidigt som ATM och ett gäng andra plockar in meter på meter på mig. På torr bana hänger jag helt enkelt inte med och jag tappar placeringar. En efter en. Till slut ligger jag 8a. Då blir jag förbannad! Va fan är det som händer? Jag startar som 6a, nu ligger jag 8a. Det finns inte en chans att jag ska svika teamet och lämna över bilen på en 8e plats!

Kullen
Första 90 minutrarna var det fight hela vägen. Stenhårt! Foto: Racefoto


Tempo ökningen inleds och jag tar tillbaks placering efter placering. Efter 90 minuter när det är dags för byte är jag uppe på 3dje platsen! Bytet går snabbt och Olle går ut på en 3dje plats och efter ytterligare 90 minuter så lämnar han över till Hasse på en 3dje plats. När Hasse varit ute i 30 minuter ropar han på radion att kopplingen lagt av. Vi ligger fortfarande 3a. Vi tar in bilen och konstaterar att urtrampningslagret gått i två delar. Inget vi kan göra något åt utan att ta ner växellådan och därmed var racet över för vår del... Nästan! Vi låter bilen rulla resten av racet för att ta poäng i cupen. Rullar i mål som 10a (21 varv efter vinnaren iCar) vilket faktiskt tar oss till en 6:e plats totalt i cupen. Ett varv på Kinnekulle tar någon sekund över 1 minut. Vi var 21 varv efter iCar och bilen stod stilla i depå i 22 minuter när vi felsökte kopplingen. Det inte jättesvårt att räkna ut placeringen vi haft om kopplingen inte lagt av...

Killingen Kils MK
pilResultat
pilIncar SS1
pilFoto Backmans Foto
pilFoto Franckes Rallybilder
pilFilm Youtube
pilFilm Youtube

Killingen började bra. Vi öppnade extremt bra och tog en sträckseger direkt på SS1 och dessutom var vi bara ca 0.3 sekunder/km efter Jimmy Joge.

Andra sträckan flöt också på bra men jag missar ett vägbyte och ger bort ca 5 sekunder. Vi tappar och Fredrik Åhlin smiter förbi. Vi håller kvar andra platsen efter SS3 men Fredrik har drygat ut och vi är nu nästan 7 sekunder efter. Bakom oss är det många som jagar, det är mindre än 5 sekunder ner till 5e platsen.

SS4 stryks efter en avåkning. Antal km att köra in Fredriks försprång minskade och vi måste ta in 0.5 s/km på sista sträckan för att ha en chans på seger. Inte alls omöjligt. SS5 är tekniskt ganska svår, det är mycket noter med kombinationer och det svänger både på krön och efter. Nu märks det att vi inte åkt bil på en stund och jag litar inte fullt ut på noterna. Det har ett högt pris, vi faller ner till 4:e men det är ändå bara 4 sekunder upp till 2a platsen. 4:e platsen tog vi med 0,1 sekunders maginal till 5:e. Otroligt tight!

Det är synd att vi inte lyckades hålla andraplatsen men vi visade ändå att vi trots att vi inte tävlat på länge kan vi vara med och kriga!

Backtävling Årjäng
pilResultat

Årjängs Motorklubb drog ytterligare en gång man ur huse i Årjäng genom att arrangera backtävling uppför marknadsbacken. Storgatan och gamla torget stängdes av och blev för dagen serviceplats.

Vädret är lite sådär, regnet och solen turas om att dränka tävlande och åskådare. Med tävlingen mitt i byn så är det trots vädret riktigt tjockt med publik. Upplägget är 3 åk, alla mot alla oavsett tävlingsklass och "final" med hyrkart vid hotellet och Årjängstrollet.

Det börjar bra, backen är blöt för alla och vi sätter en andra tid av 2WD bilarna fjärde tid totalt. Strax innan starten på andra åket slutar regnet och ju senare man startade ju torrare var asfalten. Med startnummer 2 så blev det fritt fall i resultatlistan. Tredje åket blev ok men det räckte inte till utan vi fick nöja oss med en nionde plats.

Niondeplatsen räckte till att få åka B-final i hyrkartracet och där blev det en andraplats.

Oavsett placering så kan inte tävlingen vara annat än seger för alla som ställde upp! Grymt bra att dra ihop ett arr på det sättet. Lättillgängligt för alla som ens har det minsta intresset för motorsport. Grymt bra jobbat!

Årjäng
Klockrent arr med grymt mycket publik!

Regularity Rally Holmedagarna
pilResultat
pilFoto

Under Holmedagarna kördes en regularity tävling för veteranbilar. KP Motorsport var på plats för att visa upp och värma upp bilen inför tävlingarna under hösten och bjuda några i publiken på en åktur. Lotter såldes vid starten och två vinnare fick hoppa in som co-drivers på två sträckor var.

Devisen "only perfect practice makes perfect" så det var tävlingstempo som gällde. När man släpper loss en modern 2WD bland veteranbilar så var det kanske inte en jätteöverraskning att det blev de bästa sträcktiderna med rätt god marginal. Dock så var det kul att av 25 bilar så satte vi en tredjeplats (om vi tävlat i regularity) med en total diff på 1.2 sekunder på 2x2 sträckor.

Snyggt arrangerad minitävling med Sören Nilsson som speaker med lite roliga bilar. Bland annat Lennart Haglunds Toyota Celica som rattas av ett gäng legender runt början på -80 talet.

Knutstorp
Lennart Haglunds Celica och Sören Nilsson som intervjuar en herre som inte har en
aning om att några timmar har han bytt en ångmaskin mot en Corolla!


Knutstorp
Från starten SS1/SS3

ER-Cup Deltävling 3, Falkenberg Motorbana
pilResultat
pilFoto

Anderstorp blev inställt så istället blir det deltävling 3 direkt.

Det blev en tung helg på Falkenberg. På kvalet ösregnade det men vi satsade ändå på en torrsetup på bilen. Både SMHI och YR förutspådde lite eller inget regn efter kl 12 så vi satsade stenhårt på att däck och chassi skulle vara för torrt.

I och med regnet på kvalet tog vi oss bara till 15e plats i startledet av 27. Gamle teammedlemmen Kenneth Ekström gjorde ett inhopp och tog starten. Regnet öser ner och det är allt annat än läge för en torrsetup. Trots det så kämpar Kenneth bra och efter en halvtimme är han uppe på 9:e plats. Sen missar han en inbromsning, går av banan på ett av de snabbaste partierna och träffar barriären.

Kenneth klarar sig men bilen är rejält tilltufsad så vi får lägga nästan en timme på att få ut den på banan igen. När bilen är ute på banan igen så är vi nere på 27e plats. Med så mycket förlorad tid så är det inte mycket att göra. Regnet ger inte med sig förän när det är en timme kvar. Torrsetupen vi hade är allt annat än bra men vi tar bilen i mål på en 20:e plats.

Nu är det upphåll i ER Cup över sommaren men innan nästa race på Sturup Raceway så kommer vi hinna med lite rally.

Knutstorp
Det blev ett riktigt blött race på Falkenberg. Foto: Per Harström

ER-Cup Deltävling 1, Ring Knutstorp
pilResultat
pilFoto ER Cups hemsida

Inför säsongspremiären i ER Cup har vi lagt en hel del jobb på bilen men även teamet har genomgått lite förändringar. Anders Funke har lämnat teamet under vintern och två nya förare har tillkommit. Gert Söderberg som är rutinerad rallycrossåkare och Anders Agfors som är veteran när det gäller att köra historisk Alfa på bana.

Väderprognosen för Ring Knutstorp var osäker. YR.no spådde i huvudsak torrt medan SMHI istället satsade på i huvudsak blött. Tidigare har vi haft en chassisättning som varit snabb på blött men ett av målen med vinterns ändringar på bilen har varit att göra bilen snabbare på torrt där vi tidigare har haft problem att hänga med.

Fokus på tidsträningen var att ge Gert och Anders så mycket tid som möjligt i bilen. I starten stod vi på 8e plats på gridden. Hans tar första stinten men vi hade problem med bilen. Något har hänt med diffen så den låser inte upp utan innerhjulet börjar spinna i svängarna. Inget att göra något åt utan bara att anpassa körstilen.

Direkt i starten tar Hasse några placeringar men sen går det trögare. ATM Racing och 2Fast4You har satt ett otroligt högt tempo. Övriga i startfältet har vi lättare att matcha. 2Fast4You får problem med kardanen, går in i depå och vi tar hand om 4e platsen.

In för byte till Gert, bilen står bara stilla 29 sekunder men vi halkar direkt ner till 9e men efter att alla team har varit inne och bytt förare så är vi uppe och nosar på pallplaceringarna. Bilen funkar fint och förarna levererar bra tider. Efter nästa byte är vi nere på 5e plats igen men Fyra3 Racing får problem och lämnar över 4:e platsen till oss igen.

Sen händer inte så mycket mer. Bilen ligger ute hela tiden, tiderna är bra men avstånden har blivit för stora till konkurrenterna så trots byten så håller vi 4e platsen tills att Ola tar målflaggan.

Nu måste vi fixa diffen till nästa race på Falkenberg. I övrigt känns bilen riktigt bra, ändringarna under vintern fungerar bra och vi verkar inte ha några barnsjukdomar. Vår mekaniker Kenneth Garthammar har gjort ett grymt jobb vid bygget av ny hjulupphängning! Bara vi får snurr på diffen så ska vi nog hänga med riktigt bra! Falkenberg nästa!

Knutstorp
Kent in action på Ring Knutstorp. Foto: Per Harström

Mantorp Park, 24h Race
pilResultat

Förra gången vi åkte till Mantorp för att åka 24h race så drog vi på oss ett motor ras efter mindre än en timme. Den här gången skulle vi lyckas bättre!

Långlopp
Bizzlight ser till att vi ser och syns. Totalt 15400 lumen med två Megalight XHID och en Vision X diodramp.

Långlopp
På väg ut för line up inför starten.

Långlopp
Sekunder innan start

Innan racet yrde snön på Mantorp men eftersom solen sken dagarna innan lyckades snön aldrig lägga sig utan det var bara blött. Av knappt 45 startande stod vi som andra bil i starten. Jag gör en riktigt bra start och efter ett halvt varv så har vi ryckt en liten lucka till 2an.

Under de sex första timmarna rullar allt på bra. Vi är i ledning större delen av tiden och bilen funkar riktigt bra men vi får två problem som blir värre och värre allt efter att tiden går. Batteriet i bilen blir tröttare och tröttare och vi får värre och värre bromsvibrationer från höger framhjul. Efter 7,5 timmar tar vi in bilen för förarbyte, tankning och batteribyte. Batteribytet var planerat att ta runt 2 minuter men det krånglar och vi blir fast i depå i 10 minuter. När bilen är ute på banan igen är vi 3a.


Långlopp
Snabbservice, förarbyte och tankning. Ett bra byte tar ungefär 2:30.

Mörkret faller och extraljusen slås på. Mörkerkörning brukar vara svårt att hitta rätt spår när man inte längre ser tangeringspunkterna. Det är absolut inga problem nu, bromspunkterna syns perfekt med Vision X diodrampen och de små Xenonlamporna från Megalight lyser klockrent in mot tangeringspunkterna i svängarna.

Problemet är istället bromsvibrationer som börjar bli så allvarliga att vi måste ta in bilen för belägg och skivbyte. Bilen har rullat i nästan 12 timmar och vi slåss om pallplatserna. Tiderna är riktigt bra för alla förare.

Långlopp
Snart midnatt och allt är klart för bromsbyte

Kl 23:24 kommer Celican in i depå. Vi har tur. På den sidan vi inte haft bromsvibrationer är mer än halva beläggen kvar men på andra sidan går det på järnen och bromskolven har kantrat. Efter en hel del pillande för att få tillbaks kolven i rätt position så rullar Celican ut 23:38 med nya bromsar, fulltankad och med ny förare. Vi kommer ut som 5a. Nu går bilen riktigt bra igen och tiderna är bland de bästa på banan.

Långlopp
Det var verkligen dags att byta belägg! Bara en del av järnet kvar.

Kl 03:40 tar vi in bilen för att tanka och byta förare plus att Jocke klagar på oljud från bakvagnen. Vi byter beläggen bak som är lite dåliga och jag tar nästa stint. Jag kommer inte ens ett varv innan ett riktigt illavarslande ljud från höger bak. Det blir till att åka in i depå igen. Efter en snabb analys så kommer vi fram till att vi har ett hjullager bak som gett upp. Vi börjar byta det en när vi har lagret löst i handen så ser det hur bra ut som helst. Vi upptäcker istället ett skruvförband i fjäderbenet som släppt och ger glappet vi känt. Det tar 30 sekunder att fixa men det tar destå längre att skruva hjullagret på plats. Efter totalt 26 minuter är bilen ute på banan igen men vi har halkat ner rejält i placeringarna.

Långlopp
Gryning på Mantorp Park

Resten av racet går fint. Bilen bara rullar och tiderna är hela tiden i bland de bästa på banan. Trots att vi märker av att motorn börjar tappa effekt så sätter vi riktigt bra tider. När det bara är någon timme kvar ligger vi 6a men avståndet på 9 varv till framförvarande krymper. 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2... En av våra konkurrenter får problem och går i i depå. Vi klättrar till 5e och vi tar målflaggen som 5a med två varv upp till 4e platsen och 26 varv upp till vinnarna.

När vi summerar våra tider och räknar bort den tid vi spenderade på bromshaveriet, batteriet och fjäderbenet så hade vi vunnit med knappt 2 varv. Det krävs med andra ord ett helt problemfritt race för att vinna.

Tack till Pulverkungen Racing och Green Machine för riktigt fina figher!

Tack till alla inblandade för ett riktigt väl genomfört race!

Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)

Partners