Tävlingar
Kalender 2011

Västras DM

ERCup


Övriga

18/6
13/8
27/8
10/9
24/9


14/5
12/6
10/7
21/8
18/9
2/10


22/5

14/7

ESAB Rallyt
Killingen
Götenerundan
LE Thorp Memorial Rally
Rejmes-Knixen

Ring Knutstorp
Sturup Raceway
Kinekulle Ring
Falkenbergs Motorbana
Sturup Raceway
Ring Knutstorp

Silverrundan

Uppvisningstävling Årjäng

Resultat

Ring Knutstorp, ERCup deltävling 6
pilResultat
pilReportage ERCup News
pilFoto ERCup

Final i ERCup. Efter alla problem med väghållning på Sturup körde vi en beprövad metod. Vi backade inställningarna till vad det var innan vi började ändra. Det gav klockren utdelning. Vi kvalade in på 3dje tid. Hasse kör första stinten och håller bra tempo men det är riktigt bra tempo i toppen så vi tappar några placeringar. Det är många som har möjligheten till ett bra resultat totalt och satsar hårt. Jag tar andra stinten efter ett relativt snabbt byte. Bilen funkar klockrent och det är inte många bilar som är snabbare på banan.

Olle tar över efter mig och råkar ut för lite problem efter att fått en bil som snurrat i nosen. När Olle byter av till Ola så får vi ta in bilen och tejpa fast stötfångaren samt ta bort splittern fram som skadades i smällen. Ola sätter en bra sista stint och vi tar målflaggan som 5a vilket totalt ger oss en 2a plats i ERCup 2011!

Rejmeknixen, Västras DM deltävling 5

pilResultat
pilFoto Rally-Pics.se
pilFoto Ericsson Motorsport
pilFoto Bilsportfotografen
pilFoto Stockhems Foto
pilFoto Puttes Rallyfoto

Final i Västras DM. Inför finalen låg vi i ledning före Jimmy. Relativt trygg ledning men i rally är inget avgjort förän man tagit sig till slutmålet.

Askersund har alltid riktigt fina vägar men tekniskt svåra och lyssnar man inte på noterna så kan det ha ett högt pris. Redan på första sträckan fick vi samma problem med bromsarna som vi hade i Götene. Oftast funkar allt perfekt men ibland går pedalen i golvet. Vi trodde vi löst problemet inför tävlingen men tydligen inte.

Vi får helt enkelt dras med problemen genom hela tävlingen och det går inte att hänga med när bilen krånglar. Vi tappar runt 1 sekund per km på de snabbaste samtidigt som Jimmy är med och krigar i toppen. Det är inte helt säkert om vi ska klara att köra hem DM guldet i en bil som inte riktigt funkar som den ska. Jimmy räddar situationen när även han får problem. Vi rullar i mål som 9a av 27 startande och därmed har vi säkrat DM Guldet!

Sturup Raceway, ERCup deltävling 5
pilResultat
pilReportage ERCup News
pilFoto ERCup

Normalt sett så är vår Volvo lättkörd. Det var den inte på Sturup. Setupen vi hade på Falkenberg funkade inte alls. Bilen pendlade mellan över/understyrning och när vi till det tappade splittern fram så gick den från svårkörd till hopplös. Trots detta så tog vi oss i mål på en 5:e plats efter Tornado. Vann gjorde ATM Racing Team.

LE Thorp Memorial, Västras DM deltävling 4
pilResultat
pilIncar SS3
pilFoto Rallybild
pilFoto Bilsportsfotografen
pilFoto Rally-pics.se
pilFoto Franckes rallybilder
pilFoto JL Media

Efter en rätt så intensiv period att få ordning på bilen efter förra tävlingens missöde (men bra resultat!) så hade vi allt klart för start inför Säffles tävling. Men, riktigt så enkelt var det inte.

På kvällen när vi skulle lasta bilen så gick den varm. Vi bytte termostat men det hjälpte inte. Nästa steg var att kolla tempgivaren till mätaren i bilen och det visade sig att den var ok. Sen är det inte så mycket som kan gå fel, utan det var bara topplockspackningen som var kvar som alternativt. Det är inget man fixar på en timme kvällen innan tävling. Det såg mörkt ut.

I ett sista lätt desperat försök så tar vi bort termostaten helt. Problemet är borta! Termostater går sällan sönder och sannolikheten att den i bilen går sönder och den nya man sätter dit har samma fel borde vara försvinnande liten... Men, tur att det inte var packningen som gett sig. Stort tack till Nille på Ultramotors för supporten!

Peter Zachrisson, Mikael Ericsson, Jimmy Olsson och vi var förhandsfavoriterna. På de tekniskt mycket svåra vägarna visade sig hemmaföraren Peter Zachrisson vara helt dominerande. Han tog sträckseger på sträckseger. Mikael försvann redan efter första sträckan med motorproblem. Men det var fler av oss som skulle få problem.

Jimmy låg på en stadig andra plats och vi skuggade strax efter Jimmy men fick aldrig riktigt kontakt. Vi tappade runt 5 tiondelar per kilometer. Några kilometer från målet på sista sträckan händer något som får både mig och Jimmy att tappa koncentrationen för ett ögonblick. På en stickväg skymtar vi Peters bil.

I och med att Peter fått problem med transmissionen så kan vi klättra till en andraplats och Jimmy tar segern. Resultatet innebär att vi drygar ut ledningen i Västras DM.

Laxå
Foto: Weine Larsson

Laxå
Foto: Weine Larsson

Laxå
Foto: JL Media

Götenerundan, Västras DM deltävling 3
pilResultat
pilIncar SS3
pilFoto Rallybild
pilFoto JP Foto
pilFoto Frankes Rallybilder

Drygt 120 team var anmälda till Götene MKs Götenerundan. I vår klass, A2WD, var det 27 team. Vi började betydligt bättre än förra tävlingen. På både första och andra sträckan var vi 2a efter Jimmy Olsson men vi hade problem. Mot slutet på andra sträckan tappade jag bromsarna då och då. Tänk själv om du kommer i 160km/h på en liten grusväg som svänger i en vinkel och du inte vet om bromsarna kommer funka eller inte! Det är inte lätt...

På servicen efter andra sträckan letar vi fel på bilen men hittar inget utan får fortsätta till nästa sträcka utan att åtgärdat problemet. Samma sak händer igen, när det är 7km kvar på sträckan går pedalen igen i golvet. Vi åker på bra men ibland går lite för fort in i svängarna. Några hundra meter före målet på sträckan klarar jag inte hålla bilen på vägen längre utan vi går av och bilen får en snyting höger fram. Den är fortfarande körbar men det har kostat runt 15 sekunder. Vi tar oss till målet och lagar bilen så gott vi kan med det vi har med oss i bilen innan fjärde sträckan.

På fjärde sträckan vågar jag aldrig lita på bilen fullt ut så vi tappar tid och vi lyckas inte hålla Lars-Olof Holmberg bakom oss. Även Jimmy hade problem efter att klippt en stubbe och tvingas bryta. Samma sak för Mikael Ericsson som kör av ett växellådsfäste. Det gör att vi säkrar en andraplats efter Lars-Olof i tävlingen och går upp i ledning i förbundsmästerskapet.

Nu blir det intensivjobb på bilen, framskärm, huv, frontplåt, frontbalk måste bytas innan Säffle om två veckor. Helt klart tråkigt men med en ledning i mästerskapet går det lättare att spendara kvällar och nätter i verkstaden!

Killingen, Västras DM deltävling 2
pilResultat
pilIncar SS4
pilFoto Bilsportfotografen
pilFoto Franckes Rallybilder
pilFilm Motorsport4sale.com

Knappt 100 team anmälda totalt i Kils rallytävling varav 25 i vår klass, A2WD. Vi visste från början att Jimmy Olsson, Volvo 940, och Mikael Eriksson, VW Golf, skulle bli svåra att slå med tanke på att de tävlat flitigt och de är i den absoluta toppen av 2WD förarna nationellt.

Vi inledde första sträckan dåligt, vi fick stryk med runt 2 sekunder per kilometer av Jimmy och Mikael vilket är en evighet när det gäller rally. När vi fick tiderna efter tredje sträckan låg vi runt 8:e platsen med tre team inom samma sekund både före oss och efter. Riktigt hård fight med andra ord. Vi var allt annat än nöjda med resultatet så vi satte målet att vi skulle köra in de 8 sekundrarna vi hade upp till tredjeplatsen efter Mikael och Jimmy. Med nya däck på bilen och siktet på pallplatsen började vi knappa in sekund för sekund på Andreas Thelaus som låg trea.

Efter bitvis riktigt hård attack i körningen kunde vi summera följande:

Totalt tapp på täten SS4-SS7, 1.2 sekunder jämfört med ca 15 på SS1-SS3
3a med ca 5 sekunders marginal
Sträckseger på SS7

Kinnekulle Ring, ER Cup deltävling 3
pilResultat

Vi hoppades på regn på Kinnekulle men fick nöja oss med torrt. Kinnekulle är nog den bana där vår bil funkar bäst, utväxlingen är precis så att bilen varvar ut på 5an in under bron.

Vi är 8a i kvalet men tempot ökar snabbt på racet och en halvtimme efter start är Hasse uppe på 5:e. Ytterligare en stund senare är vi 4a, värmen sliter på både bilar och förare.

Anders går ut men tyvärr drar vi på oss en stop and go bestraffning på några minuter vilket sänker oss till 8:e plats och en avåkning i Kvarnen kostar oss ytterligare tid och splittern fram. Splitter är "läppen" fram under bilen som delar luften att gå under eller över bilen och ger ökat tryck på framhjulen. När vi rensat undan resterna av splittern är det min stint.

Eftersom vi tappat splittern är bilen klart mer understyrd än tidigare. Placeringen är ungefär mitt i startfältet. Tiderna är rätt bra, det är få bilar som är snabbare på banan och det är riktigt kul att ligga och plocka bil för bil. Det är fler på banan som håller ungefär samma tempo så hela min stint har jag alltid sällskap av en konkurrent som håller samma tempo. Det är fight hela vägen. Efter bytet till Olle ligger vi 9a. Fler ska in och byta så vi kommer klättra.

Ola går ut som 7a. Startfältet är utdraget men det är fullt möjligt att plocka in de tre varven ATK-Racing har till godo på oss. Tempot är bra och vi plockar ca 2 sekunder per varv på ATK.

ATK går in för depåstopp efter något problem med bilen som gjort att de tappat runt fem sekunder per varv på slutet. Nu handlar det bara om att ta bilen i mål och det fixar Ola hur snyggt som helst. Med topp tre tider på slutet går Ola i mål med en 6:e plats, däcken är så slitna att vi knappast hade klarat fem varv till. Hade vi inte haft problemet med avåkning och bestraffning hade vi varit några placeringar högre upp.

I toppen var det otroligt tuff fight. iCar vann med 29 sekunder före 2 fast 4 you som gav bort segern efter en stop and go.

ESAB-Rallyt, Västras DM deltävling 1
pilResultat
pilIncar SS3
pilBilder Fotogubben
pilBilder Gamfilm

Laxå börjar nästan bli tradition, skulle tro att det är den tävling jag kört flest gånger. A2WD startfältet var imponerande. Jimmy Olsson startade först i sin Volvo 940 och följdes sen av Jonas Johansson, Tobias Söderqvist, Johan Carlsson och sen vi. Alla i Corollor.

Vi öppnar på första sträckan i bra tempo men i den hårda konkurrensen satte vi bara en 13:e tid trots att både jag och Lars-Inge var nöjda med tempot. Jag tar i lite mer på SS2 och sätter 9:e tid. SS3 är vi 5:a. Nu är vi uppe och matchar killarna som nyss kört 17 mil specialsträcka i Sydsvenska! Det går lugnt och fint, mitt på vägen.

På SS4 klipper jag en sten och har svårt att få tillbaks konfidensen i bilen. Det är riktigt snabba sträckor och om man börjar fundera på vad som händer om man skulle tappa ett hjul i uppåt 200km/h på en smal skogsväg så går det inte åka fort. Vi tar ändå en 7:e tid men den härliga attacken från SS3 fanns inte. Det är ingen service innan sista sträckan så samma sak där, 12:e tid.

Tiderna räcker till en 9:e plats och vi har lite över 5 sekunder upp till 6:e. Topp 5 hade helt klart varit inom räckhåll om jag lyckats hålla fokus på slutet.

 För att summera så har det varit en kanondag! Fint väder, MYCKET folk i skogen och vi har gjort en stabil insats. Laxå Motorklubb arrangerade som vanligt en klanderfri tävling. Härifrån kan vi bara öka!

Laxå
Fotograf:www.rallyfoto.se

Sturup Raceway, ER Cup deltävling 2
pilResultat

Ä
ntligen lyckades vi ta vår långlopps Volvo i mål utan problem! Det var dock inte helt odramatiskt.

Kvalet går bra och Hasse ställer oss på 4e startposition efter 2Fast4You, ICar och Citius Motorsport. Hasse tar första stinten, han har en raceincident och får en smäll på framhjulet men vi behöver aldrig ta in bilen och han kommer in som 5a. Vi lyckas sätta ett bra byte under gulflagg så vi går ut som 7a men då är vi ensamma på banan om bytt förare och tankat. Taktiken funkar och efter en stund är Olle uppe på fjärdeplatsen som han håller tills det är min tur.

Det är riktigt varmt ute och uppskattningsvis är det runt 60dgr i cupén och reglerna kräver 4 lager brandsäkert tyg så det är varmt. Sturup är en väldigt intensiv bana att köra, de finns ingen lång raka som det lätt att hinna dricka på så jag slarvar med att få i mig vätska. Det är lättare att prioritera att inte missa en sekund på en växling än att dricka vatten om man tänker kortsiktigt. Det gjorde jag och förlorade vätska. Dessutom flyter tävlingen på bra och det kommer inga gulflagg som ger någon möjlighet att dricka.

Efter 60 minuter börjar jag frysa vilket inte är ett bra tecken när man svettas så att det rinner ner i ögonen. Varvtiderna bli ojämna och trots att jag verkligen försöker åka fort så blir jag passerad av de team jag själv passerat tidigare. Efter 88 minuter byter vi förare och jag har svårt att stå upp när jag kommer ut ur bilen. Av de 1,5 liter vatten och vätskeersättning jag hade med mig in i bilen var det nästan hälften kvar.

Jag var helt säker på att jag förlorat mängder med placeringar men vi ligger kvar på en femteplats efter min stint. Den placeringen håller Ola och Anders in i mål. 2Fast4You tog segern före ICar.

Lineup
Line up. Känns bra att se Volvon så långt fram

Silverrundan, Hällefors MK
pilResultat

Egentligen behövde vi en A-besiktning eftersom Laxå bara har en B. Efter lite letande efter en TUSS så hittade vi Hällefors tävling och det vore inte helt fel att få avlusa bilen efter att den stått stilla sen oktober.

Tre sträckor som mer eller mindre gick på samma vägar. Första sträckan gick rätt ok, lite avvaktande attack men vi låg tvåa efter Jimmy Olsson. Sen var det tätt bakom, de fyra snabbaste i klassen låg inom en sekund.

Eftersom vägarna var delade mellan de olika sträckorna blev det mer och mer sönderkört. Andra sträckan så började det bli dåligt så vi slog av lite på tempot och tredje sträckan var en av de absolut sämsta sträckorna jag någonsin kört så vi slog av på tempot för att spara bilen. Resultatet blev en femteplats totalt i tävlingen. Men, nu är bilen klar för 2011 och den funkar precis lika bra som vanligt. Laxå nästa!


Knutstorp, deltävling 1 ER Cup
pilResultat

Innan racet upptäckte vi att motorblocket spruckit mellan två frostpluggar. Efter mycket slipande och svetsande, ökad expantionskäls volym samt Omega 101 chansade vi och åkte till Knutstorp. Vi förväntades oss problem med blocket men fick problem med det mesta andra istället.

För att göra en lång story kort, transponder, tändstift, kopplingsgaffel och bakaxel var det som bråkade med oss. Många hade problem så vi tog oss i mål på en mindre hedrande 15:e plats.

Stort grattis till Anders Karlsson och Peter Zachrisson som var med och tog sitt team iCar till både pole och seger!


Motorblock
Lagat motorblock

Kermit Racing
Kermit Racing hade inte heller bästa dagen.

Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)

Partners