Resultat arkiv 2006

Rally Hedemarken. Deltävling 8 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Fina rallyvägar är standard när man kommer till Norge. Rally Hedemarken är undantaget som bekräftar regeln. Bitvis är vägkvalitén så dålig att den förmodligen inte skulle platsa som ko-stig. Vi körde bland annat bort avgassystemet på rekogniseringsbilen, men vi var inte värst. Ett team körde hål på oljetråget...

Lars-Inge Björlin gjorde inhopp istället för Mattias. Med ny kartläsare och egna noter tog vi det försiktigt på de första sträckorna och fick storstyrk. Vid första servicen låg vi 5:a. Vi ökade tempot och på andra servicen låg vi 3:a med känningar på 2:a. På SS5 gjorde vi en klockren insats och tog en sträckseger med över 12 sekunders marginal till Anders som blev 2:a, vi var även snabbaste 2WD. SS6 gick bra, 2:a tid knappt 1 sekund efter Kjaer.

När vi gick i mål trodde vi att vi gått i mål som 2:a efter Kjaer, vilket innebar att vi skulle ha säkrat 3:dje platsen i Peugeot Super Cup 2005. Men icke, arrangörerna hade tydligen haft strul med tiderna och Christian hade helt plötsligt 15 sekunder bättre tid på SS2. Det innebar att Christian var vann och vi 3:a i tävlingen, 6 sekunder från segern. Men värst av allt, det gjorde även att Christian tog hem 3:dje platsen totalt i cupen. Lagom kul. Det som dock känns bra i efterhand är att vi åkte grymt bra på de sista sträckorna. Lars-Inge gjorde en mycket bra insats och jag har nog aldrig kört så snabbt tidigare. Det känns trots allt som en bra avslutning på säsongen.

Rally Östfold. Deltävling 7 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Äntligen cuptävling på hemmavägar! Sträckan Väng gick bara 5 km från verkstaden. För först gången på en cuptävling skrev vi helt egna noter. Vägarna i Östfold är typiskt norska, alltså ungefär lika breda och hårda som en europaväg.

Tog det försiktig på första sträckan för att känna på noterna men vi var ändå inte mer än 0.9 sekunder efter Sveinung. Nu skulle vi äntligen få till en bra tävling och dessutom på hemmavägar. Eller inte... En notmiss 5 km från mål på SS2 resulterade i en fullfartsavåkning med spräckt kylare som följd. Bara att stanna och ringa på servicen.


Rally Killingen, Kils MK
Resultat

Årets bästa insats i Sverige. På första servicen provade vi att byta däck vilket inte var så smart. De nya däcken fungerade inte i inbromsningarna vilket gjorde att vi fick problem med vägbyten. Till slut blev vi 5:a (av 23 startande) i A-förare 2WD och 10:a totalt. Hade vi inte klantat till det med däcken hade vi nog varit lite ytterligare lite högre upp i resultatlistan. Med tanke på vår klena bil så borde vi ha varit mycket längre bak. Kenneth Jonseröd från Peugeot Cupen var också med och var 38 sekunder efter oss.

Götenerundan, Götene MK
Resultat

Ösregn hela tävlingen. Peugeoten har luftintaget längst ner i stötfångaren vilket gör att den kan få en "kallsup" om det är djupt med vatten. Hade svårt att få upp flytet på de snorhala vägarna och fick hålla undan för de största vattenhålen. Blev 9:a av 26 startande i A-förare 2WD.

Kullingstrofén, Kullings MS
Resultat

Anders Fredriksson åkte som co-driver. Ingen höjdartävling, långa väntetider och dåliga vägar. Tävlingen var så dåligt arrangerad och vägarna så dåliga att många valde att bryta tävlingen före andra servicen. Vi tog det lungt för att inte äventyra bilen. Åter igen var vi före vinnaren i den svenska Peugeot Cupen.

LE Torph Memorial, Säffle MC
Resultat

Föråkare med startnummer 0000 på bilen, dvs vi gick ut som första bil. Fina vägar men snorhalt bitvis eftersom det var mycket lösgrus på vägarna. Mattias Hallqvist gjorde inhopp som co-driver. Fina snabba vägar. Svenska Peugeot Cupen var på plats och trots att de har kraftfullare bilar än vad vi har i Norge så var vi före dom.

Rally Tröndelag. Deltävling 6 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Fina vägar i trakterna kring Trondheim, fina vägar men förmodligen den sämst arrangerade tävlingen vi någonsin åkt. Eller vad sägs om att inte få ut en karta till rekogniseringen så att man hittar sträckorna? Tur att lokala turistinformationen hade bättre koll än tävlingsarrangörerna.

Sveinung och Anders höll ett tempo som vi inte kunde hänga på. Istället blev det igen fight om tredjeplatsen mot Hans-Christian. Och igen förlorade vi fighten med 5 sekunder. Hade en dålig dag och fick aldrig något flyt.

Dantherm Rally DM2. Deltävling 5 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Första asfalttävlingen för oss eftersom Svenska Bilsportförbundet kommit på den geniala idén att svenskar inte klarar av att åka asfalt. Vill man åka asfalt får man helt enkelt åka till Norge, Danmark eller ännu längre bort. För vår del blev det andra deltävlingen i Danska Mästerskapet.

Co-drivern hade dock lite vana från asfalttävlingar på kontinenten men föraren var helt grön. Lika så kunskaperna om hur man ställer in en bil för att den funka på asfalt. I efterhand kan vi lungt säga att det var en händelserik tävling...

Upplägget var ungefär som det brukar vara i Norge. Rekognisering på fredag och tävling på lördag. Skillnaden var fredag kväll då vi körde en kort shake down.

Shake downen gick inte så bra, asfaltdäck i stundvis hällregn funkade dåligt. Tyvärr så dåligt att vi lyckades snurra och åka in i en trotoarkant och knäcka lite bitar i hjulupphängningen. Men med två skickliga mekaniker var bilen ok efter byte av delar i hjulupphängningen.

På lördag var det dags för den riktiga tävlingen. På morgonen var det lite fuktigt på vägen men solen och värmen kom under förmiddagen. Sträckorna var riktigt snabba bitvis, vi har aldrig åkt så mycket med shift lighten tänd på sista växeln tidigare... Tyvärr visade det sig att vi misslyckats med inställingarna på bilen i förhållande till de andra, ju krokigare det blev destå mer tid tappade vi.

Självklart kan inte allt skyllas på bilen utan blåbäret till chaufför var nog lika bidragande till resulatet som bilen. Inför sträcka 9 av 11 såg det ändå ut som om vi skulle kunna klara tredjeplatsen trots allt. Vi hade bara 3 sekunder upp till Röed som låg trea. Sträckan flöt på bra men det gick illa mot slutet. På ett parti där det kommit lera ut på vägen snurrade vi och fick backa för att komma ut på vägen igen. Inga skador på bilen men det kostade mycket tid. Tyvärr så mycket tid att det inte längre fanns en chans på tredjeplatsen utan vi fick nöja oss med att bli fyra.

Anders Kjaer vann före Christian Andresen och Hans Chr Röed. Totalt halkade vi ner en placering i cupställningen och ligger nu trea.

Rally Sörland. Deltävling 4 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Rally Sörland är en tävling man ser fram emot med blandade känslor. Vägarna är så fina rallyvägar kan vara men naturen finns stundvis väldigt nära vägen. Små misstag kan få stora konsekvenser...

Ibland sägs det att en tävling hade allt. Årets Rally Sörland kan utan överdrift kategoriseras till att ha allt. Första sträckan gick i strålande solsken och trots lite halvknackigt tempo tog vi en sträckseger före Sveinung och Erlend. Inne på andra sträckan började det regna men inte nog med det. Uppe på det snabbaste partiet började det snöa och inte bara lite utan så mycket att vindrutetorkarna inte orkade skotta undan all snö. Vägen blev bitvis såphal och i en hårnål gled vi av vägen och klippte en sten med vänster bakhjul. För ett ögonblick trodde vi att det var slutet för årets första grustävling men bilen verkade åtminstone vara körbar till mål. Efter några svängar kändes det inte som om det var någon fara med bilen, tempot ökade. Sträcktiden blev usel men bilen verkade trots allt ok.

På de kommande sträckorna höjde Sveinung tempot och tog sträckseger efter sträckseger. Riktigt snyggt kört och det är bara att erkänna att de var snabbare. Istället blev det en tuff fight med Anders Aa Kjaer om andraplatsen.

På näst sista sträckan fick vi bra flyt och ryckte till oss några fler sekunders marginal. Inför sista sträckan hade vi andraplatsen hyfsat säkert i hamn. För att Anders skulle kunna klå oss var han tvungen att köra in drygt 1s/km, näst intill omöjligt om vi inte skulle klanta oss rejält. Sträckan flöt på bra och vi kunde säkra en andraplats i Peugeot Super Cup och en total niondeplats i tävlingen som fjärde snabbaste 2WD bil.

Nästa tävling är Dantherm Rally som är deltävling 2 i Danska Mästerskapet. Tävlingen körs den 21a maj.

Rally Finnskog. Deltävling 3 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Rally Hadeland. Deltävling 2 Peugeot Super Cup
Resultat
Pressrelease

Efter att Mountain Rally strukits ur cupen blev det omstart i Rally Hadeland. Vägarna såg riktigt fina ut med undantag av några partier som hade lite grus framme. Totalt ca 8 mil SS.

Vi låg på en stabil 2:a plats genom hela tävlingen fram till sista sträckan. 10s upp till första platsen och 8s ner till fjärde. Körningen på sista sträckan stämnde inte alls och vi halkade ner till en fjärdeplats totalt i cupen. Stor besvikelse men det kändes på sista sträckan att det inte gick fort nog. Dags att kontakta NBF?

Efterspel Mountain Rally Norway
Pressrelease

Efter att en av deltagarna i cupen var missnöjd med sin placering långt bak i cupen lyckades dennes far med konststycket att med Norska Bilsport Förbundets hjälp att få Mountain Rally struket ur cupen.

Före detta näringsminister Björn Rosengren sa vid ett tillfälle "Norge är den sista sovjetstaten". Det är dock okänt om detta utlåtandet kom efter kontakt med Norska Bilsport Förbundet.

Mountain Rally Norway. Deltävling 1 Peugeot Super Cup
Pressrelease

Bättre vintervägar än vad Mountain Rally erbjöd går nog inte att hitta. Efter fredagens rekognosering hade det tunna snöskiktet blåst bort och kvar fanns bara något som kan beskrivas som blåis kvar. Totalt 10 mil specialsträcka fördelat på 8 sträckor.

Vi gick ut först i cupen på SS1 som var 4,5 km lång. Direkt i starten märktes att något var fel, väldigt fel. Däcken vi valt fungerade inte alls på vår bil och på det underlaget, bilen tog sig knappt framåt. Domen blev hård, vi tappade 13 sekunder.

Inför SS3 hade vi nya däck på bilen som fungerade betydligt bättre. Tyvärr hade två bilar kört av inne på sträckan och det tog nästan en halvtimme innan vägen var fri igen. Eftersom samtliga bilar i Peugeot Super Cup blev hindrade beslutades att sträckan skulle strykas.

Inne på servicen efter SS5 konstaterade vi att vi ledde med 0,7 sekunders marginal till Kjetil Finstad tätt följd av Sveinung Bieltvedt och Hans Christian Röed.

Det fanns dock ett litet problem inför sista etappen. Det fanns risk att det skulle bli mörkt… Normalt sett – inga problem. Nu – stora problem. Ljusboxen låg kvar hemma garaget. Som om det inte var nog började intercomen lägga av mot slutet på näst sista sträckan, det var nästan omöjligt att höra vad Mattias sa. Batteritorsk var vi bättre förberedda mot än mörker så med nytt batteri fortsatte vi mot sista sträckan.

Förra året ledde vi inför sista sträckan, precis som nu. Då satte vi Peugeoten i en stor sten med en ofrivillig vistelse uppe på fjället som följd. Vi var eniga om att i år skulle inte samma sak hända, nu skulle inte vi göra några misstag utan istället skulle vi ta det lugnt och låta de andra stå för misstagen. Så blev det inte, i ett vägbyte (200 meter från stenen vi körde i förra året!) lyckades jag trycka in knappen till handbromsen och bakhjulen låste sig med en piruett som följd. Men som tur var blev enda följden att vi var tvungna att backa några meter.

Eftersom vi visste att det var tight bakom oss kunde det var det som kostade oss segern. Direkt efter sträckan stod cupgeneralen John Haugland med tiderna från de föregående sträckorna. Det visade sig tyvärr att både Sveinung och Kjetil hade blivit hindrade på näst sista sträckan och inför sista sträckan hade vi en ledning på 40 sekunder. För oss betydde det bara sak: SEGER!

En koll senare på tiderna visade att om man stryker sträckan där Kjetil och Sveinung blev hindrade hade vi ändå vunnit med 8 sekunders marginal till Sveinung. Det känns bra att det inte var det som skulle avgöra om vi blev vinnare eller inte. Vi var helt enkelt snabbast på Gol fjället i år!

Stort tack till följande personer som på ett eller annat sätt hjälp till med ovanligt mycket strul inför tävlingen:

Gert Blomqvist
Svante Olsson
Tommy Kristoffersson
Anders Karlsson
PG Andersson
Kjell Persson
Ramona Karlsson

Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)

Partners