Resultat arkiv 2010

Rikspokalen, Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap 5
pilResultat
pilSerietabell
pilFilm

Förbundsmästerskapet var redan förlorat till Tom så vi åkte till Örebro bara för att få åka lite rally och hoppades på att vi åtminstone skulle få ett bra resultat i år. Det började ganska bra och efter en fin tid på andra sträckan så hade vi åtminstone en fot på pallen. SS3 gick helt ok och vi startade SS4 med 1.6 sekunder upp till bronset. Sen tog det roliga slut. Vid en nedbromsning från knappt 190 km/h så missar vi ett vägbyte med någon meter och får istället en höbal mot fronten av bilen.

På drygt 10 sekunder var vi på väg därifrån men jag vågade inte slå på fullt eftersom jag trodde att kylaren fått stryk. Väl i mål visade det sig att vattnet som skvätt upp på rutan
var från balen för kylaren var ok. Enda som hänt var att stötfångare och huv fått sig en smäll, i övrigt var allt ok. Vi rasade från 4:e plats till 9:e.

En tråkig avslutning på en tråkig säsong. Det enda som funkat i år var Lima där vi satte en tredjeplats, utöver det har det varit något som krånglat på ett eller annat sätt.

Noratrofén, Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap 4
pilResultat
pilSerietabell
pilIncar
pilOutcar

Massiv attack för att rädda mästerskapet var det som gällde för oss i Nora och det startade bra. Problemet var bara att det tog slut efter 10 km när vänster drivaxel small av och vi tappade runt minuten innan vi var i mål på sträckan. Tyvärr hade vi ingen med oss i reserv så vi fick kasta in handduken på första servicen. Total besvikelse.

Drivaxel
Drivaxelbrottet som satte stopp för oss på SS1.
Originalare
Även om vi hade en kass dag så fanns det dom som hade det värre...
Originalare

ER Cup deltävling 5, Anderstorp
pilSerietabell
pilReportage på ER Cups hemsida

Efter den tråkiga race incidenten på Falkenberg hade vi preppat bilen med ny spindel, fjäderben och dämpare. Nu skulle ju allt bara funka för en gångs skull. Lite strul i kvalet men ok ändå, en tändkabel bråkade. Vi var med i alla fall. Hasse inledde och höll oss runt tiondeplatsen medans jag försökte sova ikapp lite efter att kört rally dagen innan i Askersund. Bengt går på nästa stint medans jag sover vidare men min sömn avbryts brutalt av Hasse när han knackar på taket på bilen och säger att mitt fönster öppnas om 8 minuter. Total panik utbryter medans jag ska gå igenom förberedelser innan jag hoppar in i bilen.

15 minuter senare sitter jag i bilen. Bengt kom in i förtid eftersom bilen börjat gå på 3 cylindrar. Enkelt fixat eftersom det måste vara tändkabeln igen. Det var det inte utan min körning på Anderstorp blev från tankzon till maskindepå där vi fick bryta med motorhaveri.


B23
Troligen gav stiftet upp och smälte hål i kolven.


Rejmeknixen, Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap 3
pilResultat
pilSerietabell
pilFilm
pilFoto Rallybild
pilFoto
pilFoto Ericsson Motorsport
pilFoto Rallykalle

Det var svårt att få upp tempot från start och det var inte förän på sista sträckan det började stämma. Lite väl sen då så vi fick nöja oss med en 9:e plats. Långt från godkänt men sista sträckan stämde bra både med körning och notläsning. Bara att ladda för att hålla rätt tempo från start i Nora!

ER Cup deltävling 4, Falkenberg
pilSerietabell
pilReportage på ER Cups hemsida

Det här var vår tävling! Bilen var i bra form och det såg ut att bli regn som är bra för vår bil med tanke på att både chassit och motorn på vår käre 240 trivs bäst i regn.

Tidsträningen kördes på blöt men upptorkande bana. Hasse fick ta sista träningstiden så han skulle kunna sätta en riktig dräpartid. Så blev det inte utan efter bara några varv kom Hasse in utan koppling. Som tur var så hade gott om tid att fixa problemet och startpositionen är ändå inte tokviktig i långlopp.

Efter några minuter så hade vår stjärnmekaniker Kenneth konstaterat att det var pinnen mellan kopplingscylinder och gaffel som gått av. En ny pinne var snabbt tillverkad men värre var det med luftnippeln som satt fast. Vi fick helt enkelt lufta geneom slangen istället och efter lite pyssel var vi på väg till starten.

Den lyckan varade inte länge utan Hasse hann inte ens ut till startleden innan kopplingen strejkade igen. Denna gång var det slangen som gett upp. Efter drygt 20 minuters skruvande hade vi åter bilen på banan.

Nu rullade det på och efter drygt tre timmar var det min tur. Allt rullade på i lugnt men ganska säkert tempo i dryga timmen tills jag gick upp i en bromsduell med Södervidinges Honda i slutet på start/mål rakan. Planen var att ligga i vänster spår ner för rakan och få innern i andra svängen i chikanen. Det gick sådär. Det jag inte hade räknat med var att Södervidinge siktade på sandfållan så trots att jag låg i ytterspår så fick jag en rejäl snyting i höger framhjul på Volvon som raskt förflyttade mig till sandfållan istället för Hondan som var kvar på banan.

Med en rejält sargad framvagn fick vi igen spendera tid i depå istället för på banan. Det mesta som går att knäcka i en framvagn var snett, länkarm, spindel, stötdämpare, kulbult osv. Efter lite grovsmide och en hjulinställing på ögonmått så var Gary ute på banan och förutom en stop and go delux så tog vi oss i mål utan mer problem.

Resultatet blev till sist en 17:e plats av drygt 30. Totalt i serien ligger vi 7a.

Falkenberg
En på tok för vanlig syn på Falkenberg.

Götenerundan, Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap 2
pilResultat
pilFilm

Regn och smetiga vägar trodde vi skulle ge oss en fördel mot konkurrenterna med ett ovanligt bra däckval. Smala och med mjuk gummiblandning. Vi inleder första sträckan i rejält med regn och uppkörda smetiga vägar med total katastrof. I en H4- på högsta växeln kommer vi ut i smeten och efter några millisekunders betänketid så blir det till att släppa bilen rakt fram ut på ett gärde. Det var ingen idé att försöka. Som tur var var det inget som var hårdare än bilen ivägen men det kostade tid. Vi var nästan 20 sekunder efter Leif P men allt kan vi inte skylla på avåkningen, varken körning eller noter gick bra.

De påföljande sträckorna gick bättre och bättre men vi hade fortfarande inget med toppstriden att göra. Tempot räckte inte på långa vägar. Det blev till sist en 7:e plats av 27 i klassen vilket väl trots allt får räknas som ok med tanke på att vi inte kört bil på två månader. Vi är igång igen efter missödet i Dackefejden och nu gäller det bara att få upp tempot igen.

En riktig toppnotering gjorde Tom Carlsson som haft riktigt mycket oflyt länge men drog till och vann tävlingen. Riktigt kul!

Dackefejden, Wäxjö MS
pilResultat
pilFilm

Dackefejden bjöd på Småländska vägar vilket innebär hårt, halkigt och stenigt. Startfältet var riktigt bra, 215 anmälda totalt varav 35 i A2WD. Vi visste att Mattis Olsson i en Corolla skulle bli riktigt vass när det var hemmavägar så vi planerade att öppna hårt direkt. Efter en djupintervju med lokaltidinigen i Wäxjö åkte vi ut till SS1 och satte 8:e tid totalt och tvåa i klassen med 0.7 sekunder upp till sträckseger. SS1 var helt fantastik med riktigt tjockt med publik.

Det såg lovande ut. Bilen funkade bra och allt stämde. Nya inställningar på bilen hjälpte oss att öka tempot jämfört med förra helgen. Det här var våran dag! SS2 var Mattis hemmaväg så nu gällde det att inte släppa honom för långt före. Vi öppnade med ett snabbt men kontrollerat tempo men inne på sträcka började regnet vräka ner och det blev halare och halare. I en sväng med noten Vänster 3- ca 1 km från mål, glider vi ut lite och träffar en sten som slår bort båda högerhjulen. Tävlingen var slut...

Vi fick reda på av en fotograf att vi när vi passerade honom så var vi 1 sekund efter Mattis på hans egen hemmaväg! Mattis klarade sig utan problem rakt igenom tävlingen och kunde ta en relativt lätt seger.

Det här var så synd. Vi hade verkligen förtjänat bättre än en trasig bil men det är rally. Vi biter ihop och kommer igen.

Mekar
I ur och skur har vi våra fantastiska mekar som räddar oss, Kjell och Mats.


Bromsoket höger fram gjorde sin sista tävling i Dackefejden.

ESAB Rallyt, Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap 1
pilResultat
pilFilm
pilFoto Ericsson Motorsport
pilFoto Rallyfoto
pilFoto Rallybilden
pilFilm Youtube
pilFilm Youtube

Det blev ett gäng premiärer för KP Motorsport i Laxå. Första notade grustävlingen, första tävlingen med Stefan Ahl som co-driver och första deltävlingen i Västras förbundsmästerskap.

Startfältet var minst sagt bra för att vara DM nivå. Corolla frekvensen var riktigt hög och hälften av landets mest kompromisslösa grupp H bilar var på plats tillsammans med så många 940 att det var svårt att räkna utan att blanda in tårna. Till det kom en Kadett och en Golf av den vassaste sorten. Det var många segerkandidater men som vanligt skulle alla utom en tituleras som förlorare efter tävlingen.

Direkt från start syntes det tydligt att det var inte alls var den gamla sanningen att det är Volvo vägar i Laxå som gäller. Det är Corollavägar (precis som i resten av landet)! Jonas Johansson, Johan Holmberg och Kent Persson i toppen. Samma sak efter SS2 och trots att Kent och Stefan laddade så mycket de orkade på SS3 så var fortfarande Jonas i topp, Holmberg tvåa och Kent trea.

När satsningen på SS3 inte räckte för att köra ikapp Jonas och Johan sjönk motivationen i takt med att sträcktiderna ökade i KP Motorsports röda Corolla. Tyvärr såpass mycket att Johan Ydrefalk i en 940 lyckades knipa den sista pallplatsen före Kent och Stefan.

Laxå
Röda Corollor är populära motiv i rallyskogen.

Kammerudshöjden upp och ner
pilResultat
pilIncar

Gruspremiär på klassisk rallyväg i Kil. Kils MK har i många år kört Killingen som varit en av de absolut finaste tävlingarna i Sverige. Nu bjöd man in till att köra en liten snutt av en stäcka utan noter. När det inte fanns med något nothäfte med i bilen så blev Stefan kvar i Småland och i stället erbjöds högerstolen till Lars Moberg på Motex.

Upplägget på tävlingen var enkelt. 2.3 km sträcka som kördes tre gånger. Istället för noter så tilläts en genomkörning med bil.

Det är inte först gången jag kör sträckan men senaste tillfället var 2006 när Killingen ingick i SM. Med en genomkörning med svenssonbil i ryggen så var det dags att köra med full attack. Tyvärr blev det inte mycket till attack utan vi fick nöja oss med en tredje tid efter Jan Johansson och Niklas Karlsson. Jan var rejält mycket snabbare med nästan två sekunder.

Andra och tredje åken var repriser av det första och vi satte ytterligare två tredje tider. På sista blev det dock bra fight med de tre snabbaste bilarna inom 0.3 sekunder.

Det är svårt att få till den riktigt fina attacken i körningen när man kör onotat och inte kan vägen utantill. Men, nu är bilen varmkörd, till helgen blir det test och sen åker vi till Laxå för första deltävlingen i förbundsmästerskapet. Det återstår att se om det är noterna ger sträcktiderna eller inte...

Kammerud
Lars fick med sig en pokal för insatsen

ER Cup deltävling 2, Kinnekulle Ring
pilSerietabell
pilReportage på ER Cups hemsida
pilTider

Andra deltävlingen i ER Cup och andra tävlingen för mig i en bil som driver i fel ände och på fel underlag. Fel är fel ord men nytt är det i alla fall.

Sen första deltävlingen har vi jobbat lite på bilen för att få den bättre att köra, förhoppningen var att det skulle gå snabbare än på Sturup. Upplägget i ER Cup är flest varv efter 6 timmar med valfritt antal förare som max får tillbringa 90 minuter i bilen innan förarbyte. Tävlingen inleds med 50 minuters träning och kval som avgör var man står på gridden.

Jag inledde med att köra av banan och använda splittern i fronten på bilen som gräsklippare. Efter att ha halkat omkring i regnet i en kvart så kände jag inte riktigt att wet race på en ny bana i en bakhjulsdriven bil var något som genererade bra självförtroende. Däremot var Hasse den som hade och förtjänade bra självförtroende och satte en kvaltid som ställde oss i andra led i starten.

Hasse tog starten/första passet och i en tät fight med Göteborgarna BPJ Motorsport höll han ställningarna och lämnade över en fjärdeplats till mig.

Med tanke på kvalets mindre lyckade varv kände jag mig rejält nervös inför uppgiften att försöka hålla bilen på banan. Efter några få varv började allt stämma mycket bättre än Sturup. Bilen uppförde sig snyggt och var lättkörd. Allt eftersom jag lärde mig banan och det slutade regna så sjönk varvtiderna och ännu bättre var att det var omkörningarna var betydligt fler än förra tävlingen. Efter 180 körda minuter var vi nere på 3dje plats! Där börjar också problemen. Under mitt pass fick vi problem med vevhusventilationen så efter förarbytet blev vi kvar i depå några minuter extra.

Under Olles och Garys pass blev bilen svårare och svårare att hantera pga ett bakdäck som höll på att ge med sig. Till sist gav det upp och Gary går in med en rejäl punktering. Punkan och vevhusventilationen förpassade oss till en total 12:e plats.

Vi hade många snygga fighter så det är riktigt synd att vi hade problem med strömförsörjningen till kamera systemet så, tyvärr, ingen incar denna gång heller.

Ingvar
Denna gång utan Porsche assistans.
Ingvar
Quick fix av vevhusventilation

ER Cup deltävling 1, Sturup Raceway
pilResultat
pilReportage på ER Cups hemsida

Racing premiär i ER Cup och inte bara premiär för cupen utan även för en grusåkare på asfalt. Det fanns dom som förutspådde mer drifting än racing...

I rally är man van vid att knappt kunna träna innan tävling men när det är nytt underlag och ny bil (som driver i fel ände...) så hade det inte varit helt fel att fått lite träning innan men som vanligt finns en liten jobbig faktor som kallas tid med i spelet och träning hann vi helt enkelt inte med.

Därmed så blev det race direkt. Som tur är så hann jag i alla fall med 15 minuters körning på kvalet och det var inte helt enkelt att låta bli att hålla vänsterfoten borta från bromsen, frikoppla vid växling(ingen dog box) och komma ihåg var växlarna låg (H- mönster med ettan bakåt).

I ER Cup så är det 6 timmar race som gäller och med max 90 minuters körning i sträck för varje förare. 26 team var på plats och efter kvalandet så hamnade vi i mitten på gridden. Av de fyra förarna i teamet så skulle jag ut som nummer tre. Efter att Hasse och Olle inlett med en 9e plats så jag gick ut på banan under gulflagg. När grönflaggen kom så gick det inte många varv förän en Porsche klippte till Volvon vänster bak och bilen kändes direkt lite skum i bakänden. I nästa högersväng var det uppenbart att något var väldigt fel så det var bara att åka in i depå.

Ingvar
Anledningen till att bilen blev lite överstyrd i högersväng.

Väl ute på banan igen var vi nere på en 19:e plats. I och med att det är första tävlingen i ny bil så tog jag det lugnt och försökte komma överens med bilen. Efter totalt 88 minuter gick jag in i depå för tankning och förarbyte. Efter bytet låg vi på 14:e plats så jag hade ju i alla fall inte gjort läget värre (förutom punkan).

Gary och sen Hasse fortsatte att plocka placeringar och tog oss in på topp 10 innan höger framdäck gav upp och tvingade Hasse in i depå för däckbyte samtidigt som Olle hoppade in i bilen. Olle säkrade en 9:e plats totalt för Flying Fellows.

För att summera så var det varmt och ovant men med lite träning så ska nog tiderna börja komma samtidigt som jag kan börja fundera på spårval istället för att tänka på åt vilket håll växlarna låg nu igen... Nästa race är på Kinekulle om en månad. Då ska vi även ha fått in ett ett kamera system från Sportkamera i bilen! Om det blev någon drifting? Det hände väl men som vanligt så skyller jag på däcken, eller åtminstone lufttrycket...

LBC-Ruschen, Lima MS
pilResultat
pilOn-board film
pilRallyfoto
pilSkogsconny
pilNilssons Rallyfoto
pilRingebyfoto
pilLollos bilder

Innan tävlingen krånglande det mesta som kan krångla. Till start kom vi i alla fall till slut för att åka årets första och enda vintertävling för vår del. Att Söderqvist skulle bli snabb visste vi. Gullstrand, Westerlund, Zachrisson och Steen skulle också kunna åka fort om de har en bra dag.

Söderqvist visade direkt på SS1 var skåpet skulle stå, men om andraplatsen var det fight. Vi och Gullstrand gick båda in på 10:13,2 knappt 10 sekunder efter Söderqvist på 16km sträcka. Andra sträckan fick vi stryk av Gullstrand med knappa 2 sekunder. Det var dock en del av planen. Tanken var att ta det lugnt på SS2 för att spara däck inför SS3 som var över 35 km lång.

Den strategin höll inte alls. Vi fick problem med däcken efter halva sträckan och eftersom det var ganska snålt med snö/is bitvis så blev dom aldrig såpass kalla att fästet kom tillbaks. Det var bara att hoppas att Söderqvist och Gullstrand skulle ha samma problem med sina Pirelli som vi hade med BF Goodrich. Det hade de inte utan vi fick pisk med över 20 sekunder av Gullstrand och ännu mer av Söderqvist.

Inför sista sträckan fick vi nya däck på bilen och så var vi med i fighten igen. Knappa sekunden före Gullstrand men med tappet på tredje sträckan fick vi nöja oss med en tredjeplats före Westerlund och Steen. Zachrisson bröt efter SS3 med oljud från bakvagnen.

Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)

Partners