Resultat arkiv 2007

Rikspokalen, final Västra BFs DM
Resultat
Bilder Backmans Foto
Bilder Schumis Foto

Blöta vägar har aldrig varit där vi varit snabbast och i Örebro regnade det stundvis rejält. Bara 2.5 mil SS på tre sträckor. Innan tävlingen låg vi 2:a i Västras DM och för att behålla den placeringen var vi tvungna att vara före Jan Johansson. Jimmy Olsson var redan klar vinnare.

Efter två sträckor låg vi på en tredjeplats med drygt 8 sekunder upp till Jimmy som ledde. Jan hade problem i halkan och var drygt 20 sekunder bakom oss. För att inte riskera silvret slog vi av på tempot och satte helt ärligt talat en riktigt skitusel tid på sista sträckan. Målet nåddes ändå, DM silvret är vårt!

Dackefejden, Wäxjö MS
Resultat
Bilder Hugosson Motorsport

Trots att vi tävlat i 10 år har vi aldrig varit och åkt i Småland. Smålandsvägar är, enligt andra, lite knivigare än vanligt med stenar i vägkanten, hårda stenmurar och värst av allt: Noter är skrivna av Martinsson.

Med detta i bakhuvudet tog vi det lugnt på första sträckan och det var bara att konstatera att det fanns sten i kanterna, inga stenmurar och noterna var annorlunda men klart körbara. Trots att vi körde utan att satsa allt för hårt låg vi runt femte tid bland drygt 20 i klassen och bara några sekunder upp till topp tre. När vi känt på vägarna satsade vi betydligt hårdare på andra sträckan.

Tempot var klart högre och utan några egentliga misstag såg det ut som att vi skulle sätta en riktigt bra sträcktid. Så blev det inte. 2 kilometer före mål slår vi i ett hål i vägen så hårt att fälgen höger fram spricker. De sista två kilometrarna in till mål kör vi med helt tomt framdäck. Det kostar tid… Reservhjulet vi har med oss är ett vänsterhjul och vi har kört sönder höger. Så med ett framhjul som är till fel sida och dessutom rullar åt fel håll ger vi oss ut på tredje sträckan. Varken broms eller acceleration kändes stabil, bilen vandrade över vägen och det var svårt att få upp något flyt. Tiden blev runt 7:e.

Det var hård fight om platserna så även om vi tappat tid på andra och tredje sträckan så hade vi fortfarande bra chans att ta oss upp på pallen om vi satte bra tider på de två sista sträckorna. Tyvärr fick vi aldrig chansen att köra upp oss. Strax efter starten på fjärde sträckan slutar bilen dra. Vänster inre drivknut hade brustit och därmed var Dackefejden över för oss.

Som om vi inte haft otur nog under dagen hamnar vi mitt i en trafikolycka på vägen hem när en Mercedes utan anledning tvärt girar över i mötande körfält och frontar en Corolla 50 meter framför oss. Se tidningsartikel i GP.

Även om det jävlades med oss mycket under hela tävlingen hade vi hela tiden klockren service och support från Corolla veteranen Mattis Olsson med serviceteam. Stort tack!

Götenerundan, Götene MK
Resultat
Reportage Motorsport4sale
Bilder Ericsson Motorsport
Film Falköpings MK
Bilder Marias Motorsport

Trots att Götenerundan inte ingick i någon av de stora rallyserierna var nivån på startfältet riktigt bra. Christer Steen, Tom Carlsson, Jonas Johansson, Thomas Thunström för att nämna några.

Vi hade en hyfsad sträcktid på gång på första sträckan men en notmiss i sista vägbytet före mål gjorde att vi fick backa och tappade tid. Andra sträckan gick bättre, inga större missar och vi tog en sträckseger före Anders Persson. Inför sista sträckan låg vi sekundlika med Christer Steen om andraplatsen. Tyvärr fick vi aldrig upp flytet på sista sträckan och dessutom var vi av vägen vilket kostade tid och placeringar. Vi slutade på en 4:e plats av 23 startande i A-förare 2WD.

Jämtrallyt, Final i SuperCupen
Resultat
Bilder Action Media
Bilder Mediafix

Efter att vi hade en mindre lyckad tävling i Säffle var vi rejält taggade att göra en bättre körning i Östersund. Även om vi låg 6:a i cuptabellen hade vi chans att ta oss upp till tredjeplatsen om Jimmy Olsson skulle få problem samtidigt som vi gjorde en bra tävling.

Tyvärr inledde vi med att välja helt fel däck på första sträckan och tillsammans med ett dåligt vägbyte tappade vi direkt 15 sekunder på första sträckan. På tredje sträckan hade vi en bra tid på gång men tyvärr missade vi ett vägbyte och kom ut i vägkanten där det var så löst att vi körde fast och det kostade oss närmare halvminuten innan vi tog oss därifrån.

Resten av tävlingen gick bättre och på de sträckorna som var kvar satte vi tider som hade räckt till en topp 5 placering om vi inte hade haft misstagen på de inledande sträckorna. Till sist slutade vi på en 9:e plats
i tävlingen och en total 6:e plats i SuperCupen av 56 team som tagit poäng. Till det bör nämnas att det finns många som åkt utan att ta sig in på poängplats. Även om vi var starkast i början på säsongen måste vi vara nöjda med en 6:e plats, SuperCupen är det tuffaste svenska mästerskapet man kan ge sig på i rally!

LE Thorp Memorial, Deltävling 4 VBF, Deltävling 4 SuperCupen
Resultat
Bilder Ericsson Motorsport
Bilder Marias Motorsport
Bilder Backmansfoto
Bilder Fotogubben

Säffles tävling Lars-Erik Thorp Memorial var en viktig tävling för oss eftersom den ingick i både SuperCupen och VBFs Distriktsmästerskap. Totalt ställde över 150 team upp varav 36 i vår klass, värstingklassen för 2WD bilar. Det skulle bli den tuffaste tävlingen vi kört hittills pga. det varma vädret.

Första sträckan var en kort publiksträcka där vi satte en mycket bra tid som var bättre än de förare som senare hamnade på pallen. På andra sträckan började våra problem, sträckan var nästan 20km lång och
temperaturen över 30dgr. Detta i kombination med grusvägar som var hårda som asfalt gjorde att vi överhettade däcken – redan 3km in på sträckan. Fästet blev bara sämre och sämre, när vi väl var i mål hade vi tappat nästan minuten på de snabbaste i klassen.

Efter att tappat så mycket tid var det svårt att motivera sig men vi satte ändå två tider bland de fem snabbaste på de sista sträckorna. Tyvärr hade vi bara 15 sekunder upp till sjätteplatsen, vilket vi lätt hade kört in om vi inte hade slagit av på tempot, nu fick vi nöja oss med en nionde plats.

Många hade problem i värmen, vi fick se allt från däck till förare som inte klarade värmen. Det var otroligt tufft! Många körde med max värme i kupén för att hålla temperaturen nere på motorn…

Vi kan ändå konstatera att vi behållit andraplatsen i DM och klättrat till sjätteplats i SuperCupen.

Forshagarundan , Deltävling 3 VBF Förbundsmästerskap
Resultat
Reportage
Bilder Marias Motorsport
Bilder Backmansfoto

Vi visste redan före start i Forshagas deltävling i Västra BF Distriktsmästerskap att det skulle bli tufft att hänga med Jimmy Olsson men vi skulle inte ge segern till honom utan fight. Jimmy var snabbare och byggde upp en marginal till förstaplatsen men om andraplatsen var det tightare. Vi Jan Johansson och Robert Persson åkte riktigt lika. Men efter att Jan tappat tempot och Robert kört av vägen verkade det som vi utan några problem skulle ta andraplatsen efter Jimmy.

En av de tråkiga sakerna i rally är att man kan bli hindrad av någon av de bilarna som startar framför. Det hände oss på näst sista sträckan. Thomas Blåder som startade före oss gör ett misstag och hamnar på tvären över vägen. Även om det inte var några problem att ta sig förbi så lyckades en nervös funktionär få oss att sakta några hundra meter före ett krön, när vi passerade krönet såg vi Thomas bil som var ytterligare några hundra meter längre fram. Det kostade oss mycket tid. Pallplatsen var inte alls lika självklar längre.

För att försöka ta oss upp på pallen igen ökade vi tempot och då kom även ett misstag. En dåligt skriven not i kombination med högt tempo orsakade en avåkning. Vi gled ut i en sväng, något högg tag i bakhjulet och plötsligt stod vi med nosen ner i diket. När vi väl tog oss från diket var alla planer på en bra placering bortblåsta. Som tur var klarade vi avåkningen med några repor på stötfångaren.

ICA Varvloppet , Deltävling 2 VBF Förbundsmästerskap
Resultat
Reportage

Det blev minst sagt stressigt när vi upptäckte att drivaxeln drog med sig växellådan i fallet. Det var inte helt lätt att hitta någon som kunde ge sig på ett växellådshaveri utan förvarning. Efter ett antal telefonsamtal fick jag tag på Johnny Nylin som kunde ta sig an lådan. Några timmar senare var lådan i Askersund och på torsdag var lådan tillbaks i Toyotan tack vare en klockren insats av Johnny och hela KP Motorsport teamet.

Precis som i Laxå hade vi dåligt tempo i början av tävlingen och vi tappade mycket tid till Jimmy Olsson och Kristian Johansson. På tredje sträckan fick vi upp tempot och började vara med och kriga i topp 3. Bästa sträckan blev SS7 där vi tog en sträckseger i klassen och 6:e totalt av de 133 startande. Vi lyckades inte köra in tid på Jimmy och Kristian så vi bevakade tredjeplatsen mot slutet av tävlingen vilket höll in i mål.

Stort tack till alla såg till att vi hann få ihop prylarna, bland andra:

Johnny Nylin
Jan Sellholm
Kjell Persson
Mats Nilsson
Lars-Inge Björlin

ESAB Rallyt , Deltävling 3 SuperCupen
Resultat
Reportage

Gruspremiär med Toyotan. Efter en försiktig inledning så låg vi på 12:e plats efter att halva tävlingen var körd. Vi hade hela tiden kört med god marginal så vi kände att på de två sista sträckorna skulle vi lätt kunna öka tempot och klättra några placeringar. Som vanligt blir det aldrig som man tänkt sig. I starten på femte sträckan smäller höger drivaxel av. Egentligen skulle vi bytt drivaxlarna inför tävlingen men Posten lyckades med konststycket att slarva bort dom så bytet blev aldrig av. Bittert.

Ännu värre blir det när vi upptäcker att även lådan tagit stryk av drivaxelbrottet. Vi hoppas att vi hinner få allt klart till Laxå. Stort tack till alla som hjälper oss att komma till start på lördag!

LBC Ruschen, Deltävling 2 SuperCupen
Resultat
Reportage

Lima MS arrangerade andra deltävlingen i SuperCupen med drygt 160 startande och 46 startande i A-förare 2WD. Efter vår 11:e plats förra tävlingen var målet att vi skulle ner till topp 10:e och dessutom försöka minska gapet några tiondelar per kilometer till de snabbaste. När vi började jämföra tider efter andra sträckan låg vi runt 7:e plats. Den stora utmaningen var trean på 40km vilket är tufft rent mentalt men även för bil och däck. När vi såg tiderna hade vi 5:e tid men det riktigt fina var att vi tappat betydligt mindre på de snabbaste mot Hälsingerallyt.

På de två sista sträckorna höll vi samma tempo som på trean och vi kunde till slut säkra 4:e platsen med 30 sekunders marginal till Robert Persson som var 2 sekunder framför oss i Hälsingerallyt. Vi var dessutom snabbaste Corollan - igen.

Vintern har aldrig varit vår starka sida men nu har vi överträffat våra mål med god marginal. I SuperCupen ligger vi på en 4:e plats och vi leder DM.

Kopparsvängen, Deltävling 1 VBF Förbundsmästerskap
Resultat
Reportage

Efter att Fryksdalen ställde in första deltävlingen i förbundsmästerskapet blev istället premiären för cupen i Kopparberg. Totalt 120 startande och 10 i klassen för trimmade 2WD bilar, däribland regerande distriktsmästare Jimmy Olsson, Volvo 940.

Det flöt på bra redan på första sträckan och vi tog en sträckseger med 14 sekunders marginal till Robert Persson i en Saab 93 Kit Car. På andra sträckan körde Robert in 3 sekunder av vår ledning så inför tredje och sista sträckan hade vi 11 sekunders marginal till Robert. Sista sträckan var på 29 km så det var fortfarande fight om segern, dessutom skuggade Jimmy Olsson 12 sekunder bakom Robert.

Vi hade inga problem på sista sträckan så vi var ganska säkra när vi gick i mål att vi skulle klara segern. Robert hade haft problem på sträckan och andraplatsen togs över av Jimmy som slutade 35 sekunder bakom oss. Totalt i samtliga klasser hade vi 3dje tid.

Innan tävlingen var målet att vi skulle klara av en pallplats vilket vi klarade inte bara i klassen utan även totalt.

Hälsingerallyt, Deltävling 1 SuperCupen
Resultat
Reportage

Med bara två-tre mil i kroppen åkte vi till Hudiksvall för att åka första deltävlingen i SuperCupen och premiärtävling i Toyotan.

Vår målsättning med tävlingen var främst att ta oss i mål, få körträning och försöka säkra några cuppoäng i SuperCupen. Eftersom vi är nya i bilen hade vi inga förhoppningar på att hänga med de i toppen utan resultatet fick komma i andrahand.

Första och andra sträckan var rejält moddiga och svårkörda. Det kändes inte som vi skulle ha speciellt bra tid så vi blev rejält förvånade när funktionären i mål på andra sträckan sa att vi hade fjärde tid i klassen.

De följande tre sträckorna var stundvis otroligt snabba vilket straffade sig för oss som har låg utväxling i bilen. Vi fick ligga på varvstoppen länge på vissa partier av sträckorna.

Väl i mål visade det sig att vi missat 9:e platsen med 2 sekunder och att vi tappade 1.2 s/km till de på pallen. Med tanke på att vi fick ta omtag i starter och vägbyten, missade växlar och fegade så känns det inte alls omöjligt att klättra lite i resultatlistan framöver.

För att summera tävlingen så var vi snabbast av 7 Corollor på 4 av 5 sträckor, satte 4:e bästa tid på SS2 och fick med oss 10 poäng från SuperCupen. Det var en bra start på säsongen men framförallt en jäkligt trevlig bil att köra.

Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)

Partners