Resultat arkiv 2009

Rikspokalen, Västra Bilsportförbundets Förbundsmästerskap
pilResultat
pilOn-board film

Final i förbundsmästerskapet. Tufft motstånd som vanligt med 33 bilar i klassen och (som vanligt) Jimmy och Jonas på plats. En nyhet för dagen var att Stefan Ahl agerade co-driver när Björlin hellre jagade älg.

Det gick knackigt i början. Inget fäste i framvagnen och i TKn på SS2 ville bilen inte starta. När vi började ge upp så hoppade den igång och vi lyckades aningen stressade starta sträckan. Ingen kanontid där heller utan inför sista sträckan på 17km låg vi på 12:e plats med drygt 7 sekunder upp till Jimmy.

Om vi skulle köra hem mästerskapet var vi tvungna att höja tempot på sista. Tydligen ville inte vår kära Corolla samma sak utan började trilskas redan några hundra meter in på sträckan. Efter att kört i halvfart i drygt två minuter började vi öka tempot och med de förlorade sekunderna i bakhuvudet började det gå fort för att ta tillbaks så många av dom som möjligt.

Brutalattacken lönade sig. Trots att vi tappat mycket tid i början på sträckan var vi fjärde snabbaste och tog en femteplats totalt i klassen.

Därmed är KP Motorsport förbundsmästare i rally för andra året i rad!


pilResultat
pilOn-board film

Näst sista deltävlingen i Förbundsmästerskapet. Även om det inte var en SuperCup tävling så var nivån på startfältet bra. Jimmy Olsson, Jonas Johansson, Tom Carlsson, Johan Holmberg för att nämna några. Av någon anledning blir det alltid mycket skrot i Askersund. Trots att det är kanonfina vägar så verkar det som om stenarna i dikena har någon snudd på magisk dragningskraft. Det var inget undantag från detta i år heller. Redan innan vi hunnit lämna starten så hade två Volvo Original dundrat av vägen så illa att tävlingens båda ambulanser var på utflykt. Efter några timmars väntan var ambulanserna tillbaks och vi kom iväg till första sträckan.

Första sträckan gick knackigt, inte alls samma fina flyt som i Valdemarsvik och Jonas vann sträckan, 9 sekunder före oss. Andra sträckan ströks pga avåkningar.Tredje rullade på lite bättre men vi fick igen stryk med 9 sekunder, denna gång av Jimmy. Sista sträckan var riktigt lurig med stenar som bara väntade på att få kröka fjäderben. Vi lyckades dock bättre än de andra och tog en sträckseger med 2 sekunder till Jonas. Jonas knep segern med 0.2 sekunder till Jimmy och vi var ytterligare 12 bakom.

Stort tack till Janne Sellholm och Andreas Johansson, Eskilstuna MK som räddade tävlingen åt oss när vi fick ett litet haveri på fredag kväll.

Viks 8an, Final SuperCupen
pilResultat
pilOn-board film
pilFilm på Tobias avåkning
pilEricsson Motorsport
pilRallyfoto
pilNorrby Motorsport
pilKjellgrens Foto
pilHjallis.se

SuperCup finalen skulle köras på Sveriges mest utmanande rallyvägar. Ingen skulle överleva en toksatsning och att köra på säkerhet är inte ett alternativ när ett helt gäng förare vill ta hand om andraplatsen som det var helt öppet om. Inför tävlingen låg vi på en sjätteplats med Jimmy Olsson och Joakim precis bakom. Segern i cupen var i princip redan klar, Martin Berglund behövde bara ta sig i mål för att säkra segern.

Med Kullingstrofén i färskt minne var vi minst sagt sugna på att visa att vi inte hör hemma på den sidan om topp tio. Förra gången vi åkte Viks 8an var 2003 i en Suzuki Swift. Det vi lärde oss då var att bara ta sig igenom Viks 8an är en utmaning i sig.

Vi öppnade bra på första sträckan och satte en fjärde 2WD tid efter Jimmy, Jocke och Leif. På fjärde sträckan glider vi av vägen och klipper en sten med höger framhjul. Inget allvarligt men det kostar lite tid. Värre var det för Tobias som gick lite för hårt över ett av lyften och gick av vägen. På servicen konstaterar vi att inför det två avslutande sträckorna ligger vi sekundlika med Leif och 5 upp till Jimmy. Joakim Rydholm hade gjort riktigt grymma sträcktider och hade säker ledning på 10 sekunder.

Vi attackerar lite hårdare på de två sista och rycker lite tid både på Jimmy och Leif men inte tillräckligt för att ta Jimmy utan vi får nöja oss med tredjeplatsen 0.6 sekunder upp till andra. Totalt i cupen blev vi 5a, inte vad vi hoppats på men efter körningen i Lima och Kullings så får vi vara nöjda ändå. Det är utan tvekan årets bästa tävling för oss, det är första tävlingen som vi på riktigt lyckas matcha hela toppen i SuperCupen och vi har dessutom tagit första sträcksegen någonsin i SuperCupen!

Nu gäller det bara att satsa vidare för en bra placering i Västras!

Snapphanerallyt
pilResultat
pilFilm
pilPuttes Rallyfoto
pilEricsson Motorsport

Förra året körde vi Snapphanerallyt i klockrent solsken och självklart skulle förutsättningarna bli de samma i år. Det var planen när vi veckan innan bestämde oss för att göra en Jonas (Johansson som åker Corolla för MK Ran) och åka halvslitna Pirelli. Enda tillfället det kan bli mer fel är nog om man väljer däck med långt utstick på en sträcka som bara är grus på vintern... Det regnade rejält och som bonus startade vi som andra bil så spåren var rejält fyllda med lervälling efter att SM startfältet hade passerat. Första två sträckorna handlade mest om att överleva, djupa spår, sten, stenmurar, träd i vägkanten men framförallt var det halkigt (och då menar jag HALKIGT) Inne på tredje började bromspedalen ta längre och längre ned och det började bli svårt att lite på inbromsningarna (eller snarare kontrollera lerplaningarna...). Problemet fixades på servicen.

På tredje sträckan blev vädret och fästet bättre så vi tog en sträckseger med knappt 2 sekunder till Forsell. Fjärde och sista sträckan började vi attakera lite mer men då kom några misstag som kostade oss lite tid. Till sist blev vi 4a. Vi kom dit för att höja tempot i körningen inför SC i Valdemarsvik och det gjorde vi. Formsvackan från Kullings är fortfarande kvar men nu pekar kurvan åt rätt håll i alla fall. Med fräsha däck(hade 4mm kvar när vi kom i mål), ett senare startnummer, andra noter (körde Martinsson i Snapphane, Björlin hade dock mer problem med dom än jag) så kanske vi kunde putsat till några sekunder till på tiden. Synd är att trots att SM åkarna åkte samma vägar kan vi inte jämföra tider eftersom det var så olika underlag när vi åkte.

Thord Johansson vann klassen och gjorde en riktigt imponerande körning med sin Hisingetraktor.

Kullingstrofén. Deltävling 4 SuperCupen och Västra FM
pilResultat
pilFilm
pilRallyfoto

Kullingstrofén kan nog inte sammanfattas med något annat ord än katastrof. Allt verkade bra, bilen var genomgången. Vi hade fått flera riktigt bra shakedowns under veckan innan så det kändes som att om vi någon gång skulle prestera ett bra resultat så var det nu. Det blev raka motsatsen. Det var omöjligt att få något flyt och tiderna var sämre än när vi började åka med Toyotan för två säsonger sedan.

Vi har haft en strikt uppåtgånde trend länge där vi minskat gapet till klassvinnarna tiondel för tiondel och nu kom bakslaget. Inget stämde med körningen och resultatet blev därefter. 16:e i klassen av 48.

Oavsett så gjorde Kullings MS en riktigt bra arrangerad tävling med fantastiskt mycket publik. Det måste tveklöst vara bästa publiksiffrorna på en SuperCup tävling någonsin.

Trots att vi inte gjorde en bra tävling så har vi fortfarande chans att ta oss upp på pallen totalt i SuperCupen. Vi ligger nu 5:a men det är inte speciellt många poäng upp till pallen. I Västras mästerskap bibehåller vi ledningen.

LE Torph Memorial. Deltävling 3 Västras FM
pilResultat

Efter en liten provtur på fredag kväll fick vi problem. Tryckslangen på styrservon bestämde sig för att det inte bara skulle vara att lasta och åka till tävling. Hur gör man när man ska ha tag på en hydralslang klockan 2230 en fredagkväll? Räddningen blev Ingar Heed på Töcksfors Smide. Tack vare en hjälteinsats av Ingvar så var bilen lagad, provkörd och lastad strax innan kl 0300. Sen var det bara att rädda några timmar sömn och bege sig till Säffle.

Nästan 150 bilar totalt och 15 i A2WD. Stenhårda vägar som mer liknar betong än grus och bitvis så hårda att det skriker i däcken och bitvis ligger det rullgrus i svängarna. Tommy Sahlqvist, Nicklas Johansson och kanske Jirvelius var de vi på förhand räknade med skulle vara med och slåss. Johansson försvann redan innan tävlingen med motorhaveri.

För en gångs skull gick allt utan några problem för oss. Vid servicen efter tredje sträckan hade vi tre sträcksegrar och det såg ut som vi låg trea totalt efter Eddie Hörbing och Biffen. Upp till Biffen hade vi dyga 6 sekunder.

Fjärde sträckan har vi åkt många gånger och vi har förlorat mycket tid på den. Otroligt svår sträcka av någon anledning. Svårt att få attack och flyt i körningen. Samtidigt som Jennie-Lee Hermansson gjorde en snygg körning och vi tappade tid så tog hon hand om tredjeplatsen totalt. Inför sista sträckan låg vi fortfarande i ledning i klassen men det började regna och vi startade sist i klassen. Även om vi hade 9 sekunders marginal så sticker tiden fort om man gör ett misstag i halkan. Som tur var så var det bara de sista kilometrarna som var riktigt hala så vi drygade ut ledningen ytterligare något. Segern var vår och en fjärdeplats totalt. Helt klart plåster på såren efter förra tävlingen. Värt att notera är även B-föraren Martin Norenbys körning som gick in som näst snabbaste 2WD. Sahlqvist blev tvåa i klassen medans Jirvelius bröt efter fjärde sträckan.

Stort tack till Ingvar Heed på Töcksfors Smide som såg till att vi kunde ta oss till start.

Ingvar
Ingvar Heed kollar pressningen på den nya servoslangen.

ESAB rallyt. Deltävling 2 Västras FM


pilKolla filmen och lyssna på noterna. Det hade inte varit helt fel om denna sten hade fått ett omnämnande i noterna. Den avslutade tyvärr tävlingen för oss. Positivt är dock att vi vann första sträckan med 6 sekunder före Calle Ward och att vi inte fick några större skador på bilen.

Holmenskog rallyt. Deltävling 3 SuperCupen
pilResultat
pilBilder Rallyfoto.se
pilBilder Lollos Bilder
pilBilder Kjellgrens Foto
pilBilder Rallykalles Foto
pilBilder Bengans Foto
pilBilder Fotogubben
pilBilder Rallybilden

46 startande i klassen och alla var på plats. Otroligt mycket sten i kanterna på vägen och väldigt varrierande vägar. Redan på första sträckan försvann Berglund efter att han slagit bort ett bakhjul. Även Göthberg bröt på första. Jimmy och Leif var dom som på den otroligt snabba SS1 åkte grymt snabbt följda av ett koppel med förare på ungefär samma tid, oss inkluderat. På servicen konstaterade vi att även vi hade varit och nosat lite på något hårt så fälgen höger fram var skrot men tiderna var ok, av de vi hade koll på så låg vi på en fjärdeplats. På tredje fick vi problem med några notmissar som kostade tid men vi var dock långt från ensamma att åka rakt fram i en lurig sväng efter ett krön. Kostade tid och placeringar.

Fjärde och femte sträckan flöt på i samma tempo som SS1 och SS2 utan några egentliga missar och hade det inte varit för att vi tappat en hel del tid på SS3 hade vi slutat 5a men fick istället stryk av Wallon som vi piskat på de flesta sträckorna.

Det blev en riktigt intressant ställning totalt i cupen efter tävlingen. Förutom att Berglund har en solklar ledning så är placeringarna efter honom helt öppna med två deltävlingar kvar. Kristian tog en välförtjänt seger efter en jämn och snygg körning.


LBC Ruschen. Deltävling 2 SuperCupen
pilResultat
pilBilder Rallyfoto
pilBilder Micke Ahlanders Fotosida
pilBilder Lollosbilder.se
pilBilder TeBe.se
pilBilder Ekas Foto

Var det så att olyckor aldrig kommer ensamma? Nu är det tyvärr bevisat att de även kommer i styckförpackning.

En tredjeplats 2007 och en andra 2008. Det var snudd på givet vilken placering vi skulle ha i år. Allt var som vanligt i Lima, välorganiserat, stort startfält, mycket publik, mycket snö och fina vägar. Första sträckan gick ok, några dåliga vägbyten men annars lugnt och fint mitt på vägen. Vi tappade 0.5 s per kilometer på Berglund men det mesta låg nog i vägbytena. SS2 1,3 sekunder efter Berglund som tog en sträckseger.

15 km in på SS3 kommer bakvagnen ut i det lösa i en H4, rattuslaget räcker inte till för att hämta hem bilen och vi sätter nosen i en snövall. Det var väldigt lite så först todde vi att det skulle gå att backa loss men vi satt fast. Ingen publik i närheten. Det tog sju minuter att få loss bilen så där var möjligheterna till en bra tävling borta.

SS4 körde vi på begagnade däck så tiden blev därefter.

Så vad säger man? En olycka kan även komma ensam. För er som gillade pulsgrafen på förra tävlingen kan jag meddela att vid snöskottning inne på SS ligger man på maxpuls.

Hälsingerallyt. Deltävling 1 SuperCupen
pil
Resultat
pilBilder Rallyfoto
pilBilder Fotogubben

Olyckor kommer aldirg ensamma. Välkänt faktum. På besiktningen på fredag kväll upptäcker en observant besiktningsman att Corollan inte är helt 100 i stryväxeln. Ingen fara att något händer förutom att hjulvinklarna och bump steer inte kommer att vara rätt. Inte mycket att gör något åt kvällen innan tävling när man är 65 mil från verkstaden, det var bara att gilla läget.

På lördagen var vädret perfekt för vinterrally och riktigt mycket folk hade hittat till sträckorna. En bit in på första sträckan börjar det rinna röd olja ned för torpedväggen. Eftersom styrväxenl inte verkade helt frisk antog vi att det var styrväxeln som trycke ur sig oljan. Mellan SS1 och SS2 var det minimalt med transport tid så med 1 minut kvar till vi skulle in i TK fick vi kollat hur det stod till med bilen och det visade sig att det var ventilationen till växellådan som tryckt ut olja. Som tur var så var det inte mer olja som läckt ut än det som fanns inne i bilen så vi gjorde bedömningen att vi skulle klara andra sträckan utan att riskera skador på bilen.

olja
BF Goodrich vs. skogshararna 1-0?

Allt funkar bra och vi ligger med bland de snabbaste i klassen även om vi inte riktigt lyckas hålla Berglunds tempo. På sista servicen har det glesnat rejält i klassen. Söderqvist har rullat, andra har skottat snö medans vi och Berglund kör mitt på vägen. Lars Inge konstaterar att vi förmodligen ligger 2:a efter Berglund.

På SS5 försvinner ljudet i Lars-Inges intercom och slutet på sträckan är det nästan tyst i intercomen. Vi lyckas lösa problemet temporärt på transporten till SS6. Till det så åker vi på isdäck när gruset börjar titta fram så tempot blir lågt för att däcken ska överleva.

Placeringen håller ända in i mål och vi säkrar andraplatsen i SuperCupen och BF Goodrich cupen efter Berglund.

Stort tack till Toyota i Hudiksvall som tog hand om Corollan under natten till lördag!

olja
Stort tack till Biltjänst i Hudiksvall och Mattias Larsson

Finnskogavalsen, MK Ratten. Deltävling 1 Västras Förbundsmästerskap
pil
Resultat

Då var första deltävlingen i Västras Distriksmästerskap avklarad. Resultatet blev bra, vi vann. Det var dock inte helt enkelt eftersom det stundvis snöade rejält och både sikt och fäste var uruselt.

Vi öppnade riktigt bra på första sträckan, klasseger och dessutom totalsnabbast före alla 4WD bilar.

På andra och tredjesträckan snöade det rejält, Christer Steen körde in vårt försprång och inför fjärde och sista sträckan ledde Christer. Sista sträckan var av karaktär som passade oss. Snabb, bra fäste och bättre sikt. Vi gjorde en bra sträcka med undantag av en avåkning som kostade knappt 10 sekunder. Christer gjorde en värre och blev kvar inne på sträckan efter att han satt sin Opel Corsa i ett träd. Även Stefan Wass och Joakim Rydholm blev kvar inne på sträckorna. Tvåa i klassen blev istället rallyveteranen Per Engseth.

Efter att ha kört rally i över tio år så har jag varit med om många tävlingar men det här var tveklöst den tuffaste. Otroligt jobbig att köra i all snö med oberäkneligt fäste och den dåliga sikten. Att köra i uppåt 200km/h på en skogsväg när sikten bara är några tiotals meter är riktigt svårt både mentalt och rent praktiskt. En snabb titt på tiderna så syns det tydligt att det är något vi borde träna på.Hur som helst, bra början på året med alla ändringar på bilen. Lite puts här och där på bilen så kommer det bli riktigt bra. Nästa punkt i agendan är nu att åka ett test den första februari och sen sikta på SuperCup tävlingen två veckor senare.

Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)
Partners