Resultat arkiv 2008

Stadionenduron, Götene MK
pil
Resultat
pilBilder Götene MK

Premiär i för KP Motorsport i Enduro. Tyvärr kunde inte Markus ställa upp så det blev bara jag (Kent). På ljudkontrollen blev det problem direkt. Tydligen är Suzuki kända för att brumma lite väl mycket och även med en extra insats låg den på 106dB, kravet är 94dB. Inte ens nära och enl killarna som kollade ljudet så var det rekord för dagen... En koll av dämparen visade att det fanns inte ens lite ull kvar i den, detta trots att den var nypackad för någon timme sedan. Efter lite letande hittade vi en funktionär som hade ull hemma och efter en snabb utryckning av dagens hjälte så hade vi ull och en nypackad dämpare. Strax efter det så var även Suzukin genom ljudkontrollen med godkänt resultat.

Klassen var Motion < 35år. 80 startande i klassen och vi gick ut sist vilket innebär att det gått en bra bit över 1000 cyklar i spåren innan oss. Tre varv på banan och ett varv tar runt 15 minuter beroende på tempo.

Trots lågt tempo och lättkörda förhållande så började det bli jobbigt på riktigt efter drygt ett varv. Främst var det underarmar och lår som inte ville vara med. Det gick sakta men ganska stabilt och egentligen var det bara två missöden, det ena var att jag bromsade på mig i ett brant parti och fick stopp på cykeln (som självklart inte ville starta igen) och det andra var ett trångt parti där en kille blockade banan. Upptäckte att det verkar som banmarkeringar tydligen bara är en rekomendation...

Väl i målet så hade jag 40:e tid av de 80 i klassen. Kanske ett ok resultat för första gången men det känns som en mittenplacering bland C-förarna i rally. Inget man skryter med när man är lite resultatinriktad...

Det kanske blir någon mer tävling framöver men det är bara att konstatera (som vanligt) att det var ju kul men det var inte rally.

Enduro
Foto: Thomas Sjökvist, Götene MK

Noratrofén, Deltävling 7 Västras Förbundsmästerskap
pil
Resultat

Finaltävling i Förbundsmästerskapet. Den enda som kunde hota en seger i mästerskapet var Stefan Wass.

Med tanke på att det var en liten tävling med bara 20km SS så var startfältet bra. Alla Fiestorna, Jimmy Olsson, Tom Carlsson och Stefan Wass för att nämna några som skulle åka fort.

Första sträckan var snorhal. Trots att vi tog det försiktigt så var det nästan hopplöst att få fäste. Det gled åt alla håll. När vi kom in på servicen så fick vi reda på att vi fått stryk av Jonas med 9 sekunder. Dunderstryk med andra ord. Vi bytte däcktaktik vilket i verkligheten betydde att vi skiftade däck mellan fram och bakaxel till samma taktik som Jonas. Både Tom och Stefan åkte av på SS1 och fick bryta.

När Stefan var borta gällde det bara för oss att ta oss i mål så vi försökte aldrig matcha Jimmy.

När vi stod i TK kön till SS2 kom Jörgen (Jonas kartläsare) och Lars-Inge fram till att vi inte alls fått stryk med 9 sekunder utan istället piskat Jonas med 1 sekund. Eftersom jag trodde mer på min däcktaktik än Jonas så blev det ett snabb byte tillbaks till ursprunglig taktik medan vi väntade på att få starta på sträckan. Med 30 sekunders marginal var vi klara innan starten på sträckan.

Vi tuffade igenom SS2 och SS3 utan problem och räknade med att vi skulle bli 4a i klassen och dessutom få pisk av toppen i Fiesta cupen. Det gick mycket bättre än vi kunde anat, vi var före Fiestorna och alla 2WD utom Jimmy som piskade oss med 15 sekunder. Mycket? Ja men vi försökte inte ens. Vårt fokus låg på att köra hem mästerskapet. Det gjorde vi.

KP Motorsport är Förbundsmästare i Västra 2008!

Wass
Wass hade en dålig dag.

Noratrofén, Deltävling 7 Västras Förbundsmästerskap
pil
Resultat
pil
Film Motorsport4sale

Näst sista deltävlingen i Förbundsmästerskapet och en ypperlig chans för oss att klättra en placering. Vi låg tvåa inför tävlingen.

Stefan Wass och Tom Carlsson var givna att ha bra koll på men det fanns även några bubblare som vi inte riktigt visste vad de kunde prestera. Exempelvis Sollenfelt och Molin. Molins bil lät minst sagt uppkäftig i besiktningskön i alla fall. Det är respekt.

SS1 gick fint för oss förutom att det var lite fegt och vi var 2.9 sekunder före Wass som satte andra tid. SS2 gick sämre, två dåliga vägbyten och svår väg gjorde att tempot inte fanns där och Wass piskade oss med över 4 sekunder. Inför sista sträckan på 17 km skilde det 1.5 sekunder till Wass fördel. Inte alls omöjligt att åka in men när det är fight kan 1.5 sekunder vara en väldigt stor fördel.

Sista sträckan blev en rysare. När det var 2 km kvar började vi komma ikapp bilen framför. Som tur var fick vi aldrig kontakt men det kostar ändå lite koncentration. När vi stod i TK tyckte jag att Wass kom in väldigt snabbt, kunde aldrig tänka mig att det gått en minut. Hur som helst så om han piskat oss igen var han väl värd segern för vi var nöjda med tempot och det fanns inga större misstag som kostat tid. Vår slutsekund var 33.0. Wass gick in på... 36.6! SEGERN VAR VÅR!!!

Det gav också en bättre placering totalt i mästerskapet.

WETAB Sprinten
pil
Resultat
pil
Bilder Ekas foto

Sprint som kördes i Rottneros. Två åk där totaltiden gav slutresultatet. Målet med dagen var självklart att ge igen för att Jimmy kört ifrån oss i Rejmeknixen. Kartläsare för dagen var Ingvar Heed från Töcksfors Smide.

Med startnummer tre på bilen så gick vi ut tidigt och för första gången kunde jag uppleva det vissa pratar om, att Toyotan är vridstark. Halkigt var bara förnamnet... Halkan i kombination med ett visst mått av klantighet ledde till att jag klippte två banmarkeringar och fick 10 sekunder i straff. Utöver banmarkeringarna så gick det helt ok, vi var drygt 2 sekunder före Jimmy.

Andra åket gick utan problem och tiden putsades med knappt en sekund och vi var snabbaste 2WD.

För andra gången samma helg så fick Jimmy en seger tack vare klantiga konkurrenter och vi fick nöja oss med en fjärdeplats.

Resultat
En Corolla är inte bara körglädje utan även åkglädje.

Rejmeknixen, Deltävling 6 Västras Förbundsmästerskap
pil
Resultat
pil
Bilder Rallyfoto
pilBilder Ericsson Motorsport
pilBilder Kjellgren Foto
pilBilder Backmans Foto
pilBilder Rallykalles Foto
pilBilder Rallybilden.se

Rejmeknixen brukar innebära fina vägar och mycket skrot. Tävlingen har några partier som är lite småkluriga om man inte lyssnar på noterna och naturen är oförlåtande med mycket sten.

Totalt ställde 124 team upp varav 23 i vår klass. Bara genom att titta i startlistan var det klart att tempot skulle bli högt. Jimmy Olsson, Jonas Johansson, Tom Carlsson, Stefan Wass och Peter Zachrisson skulle bjuda hårt motstånd.

Totalt kördes tävlingen över fyra sträckor på drygt 40km. När vi stod klara på serviceplatsen att åka så lade intercomen av. Som tur är har vi lärt oss och av tidigare erfarenheter och har alltid en i reserv.

Bäst öppnade Jimmy på första sträckan. Vi fick stryk med knappt 10 sekunder på 17 km men det räckte till tredje tid i klassen.

Nästa överraskning skulle igen ske på serviceplatsen. När vi skulle åka ut till tredje sträckan upptäcker jag att ratten känns lite konstig. Smärre panik utbryter när jag upptäcker att rattnavet lossnat! Efter snabb insats så satt ratten fast och vi var på väg ut till SS3. SS3 var kort och med ett missat vägbyte fick vi nöja oss med en mindre hedrande 6:e tid i klassen.

Inför sista sträckan på 13 kilometer låg Jonas i ledning, Jimmy på andra och vi på tredje. Mellan de två första skilde bara 2.5 sekunder.

Vi gjorde en grymt bra körning på sista sträckan och tog en sträckseger med 5 sekunders marginal till Jimmy. Jonas blev stående inne på sträckan efter att han satt bakhjulet i en bergvägg.

Jimmys segermarginal till oss blev till sist 10 sekunder vilket var lika mycket som vi förlorade på första sträckan. Andraplatsen i tävlingen innebär även att vi klättrar till en andraplats totalt i mästerskapet.

Dagens insats gjordes helt klart av Mats som tog hand om servicen av bilen ensam.

Service
Foto Hasse Sigurdh

Snapphanerallyt, Deltävling 5 Supercupen
pil
Resultat
pil
Bilder Rallyfoto
pilBilder Puttes Rallyfoto
pilBilder Ericsson Motorsport

SM gjorde ett snabbt inhopp i SuperCupens sista deltävling Snapphanerallyt. Resultatet blev ett otroligt imponerande startfält! Frågan är om det var någon av de snabbare 2WD åkarna som inte var där. För oss gällde det att försvara fjärdeplatsen i SuperCupen eftersom Pelle Sääv börjat närma sig bakifrån efter en grymt fin körning i Motala.

Utöver att det var SuperCup tävling så var det första gången i år som min käre arbetskamrat Joakim Rydholm åkte samma tävling och därmed så avgjordes även det väldigt inofficiella mästerskapet "Volvo Rallymasters". Dock minst lika viktigt som poäng i SuperCupen...

Uppladdningen för tävlingen kunde ha gått bättre. På torsdag kväll när bilen var tvättad och lastad lyckades jag hoppa ner från trailern och landa på armen till billyften med resultatet att jag vrickade foten rejält. När det var som värst kunde jag inte stödja mot den alls och beslutet blev att det nog fick bli aktuen på söndag efter tävlingen om det inte blev bättre. Men först var det tävling som gällde.

Otroligt fina vägar men bitvis luriga med dåligt fäste och gott om sten i kanterna. Första sträckan ströks pga en olycka så vi fick åka direkt till SS2. Vi öppnade bra med en sjunde tid bland alla 2WD och vi tappade runt tre sekunder på 14km. Klart godkänt och det gick som vanligt lugnt och fin mitt på vägen.

SS3 och SS4 var otroligt roliga sträckor men tyvärr tappade vi tid när jag fegade på de snabba partierna. Vi var fortfarande med bland de snabbaste men inte med i toppen på riktigt längre. Av de 47 i klassen slutade vi på en elfteplats vilket inte var alls i linje vad vi hoppats på. Tittar man istället på hur mycket vi tappade per kilometer så var det bästa tävlingen vi kört hittills. Problemet var bara att det otroligt tuffa startfältet knuffade ner oss rejält i resultatlistan.

Pelle Sääv gjorde igen en bra körning och blev tvåa efter Henriksson så vi blev petade till en femteplats i SuperCupen.

Än en gång stort tack till Johan Holmberg som lånat ut drivaxlar till oss och tack till Micke Mattson som fixade garageplats åt rallybilen mellan fredag och lördag.

Resultat
Summering av tävlingen efter målgång.

Kvarnturen, Deltävling 4 Supercupen
pil
Resultat
pil
Bilder Backmansfoto
pilBilder Ove Andersson

Efter drivknutshaveriet i Kullings hade vi ett problem. Det fanns inga drivknutar med samma spline som drivaxlana som höll. Drivaxlana hade 28 spline och drivknutarna som funkar 27. Räddaren i nöden blev Johan Holmberg som lånade ut sina reservdrivaxlar till oss under tiden vi väntar på nya.

48 bilar i klassen och ungefär samma nivå som vanligt på förarna. Leif Peterson, Martin Berglund, Pelle Sääv, Johan Holmberg, Jonas Johansson, Christer Steen för att nämna några. Vi inledde lite försiktigt och fick inte in det rätta flytet. Vi låg steget bakom de snabbaste i en sekundfight med Jonas Johansson och Patrik Johansson. Jonas försvann efter halva tävlingen med samma visdom som vi i Kullingstrofen. Drivknutarna med 28 spline funkar inte... På SS 5 och SS6 släppte det och attacken kom i körningen och inför sista sträckan hade vi 2 sekunder upp till femteplatsen som Patrik hade. På sista sträckan missade vi ett vägbyte, fick ta omtag och tappade 3 sekunder och vi fick nöja oss med en 6:e plats.

Vi var dock rätt nära att åka på ett större haveri när givaren till oljetrycksmätaren gick av. Som tur var så fick mekanikerna se det på servicen och efter en snabbreparation så kunde vi fortsätta.

Nu stämmer körningen rätt bra med nya lådan så det är bara lite mer tempo som ska till för att vi ska hänga med på riktigt.

Resultat
Den här kompisen kunde ha kostat oss mycket...

Kullingstrofén
pil
Resultat
pil
Bilder Rallykalle
pilBilder Ericsson Motorsport
pilBilder Hugossons Motorsport

Lars-Inge hade semester så Peter Fogel gjorde ett inhopp som co-driver. Förutom att det var ny co-driver så hade vi även ny växellåda i bilen.

Målsättningen med tävlingen var inte att vinna utan att få lite träning med nya lådan och att komma igång igen efter sommaren. Eftersom vi "bara" skulle träna så hade vi med oss totalt 6 begagnade däck.

Direkt på SS1 började problemen som skulle hålla i sig ända till slutet. Vi klipper en sten mitt i spåret, fälgen spricker men vi klarar oss till målet och hänger på reservhjulet. Nu har vi ett mjukt däck på höger sida och ett hårt på vänster. Med tanke på vädret så var ett mjukt däck inte så bra på ett framhjul. När vi kom in på servicen efter SS3 så hade höger framdäck ett skick som inte ens platsar på en folkracebil... Det var bara att pipa iväg till Mocomp och köpa två nya Kumho och sätta på bilen.

På SS4 kör vi punktering igen, den här gången utan att klippa någon sten eller liknande. På en raka börjar bilen bli trött och dra åt vänster. Vi är bara ett par kilometer från målet så vi försöker ta oss i mål men däcket ger upp nästan direkt. Vi tvingas byta hjul inne på sträckan och tappar nära 6 minuter.

På servicen är det bara att sticka bort till Mocomp igen och köpa ytterligare ett däck. Körningen stämde rätt ok med avseende på växellådan och nu skulle vi satsa lite för att sätta några bra tider på de två sista sträckorna. Ganska tidigt på SS5 ger intercomen upp... Som tur är har vi en back up intercom i bilen så det löser sig ganska snabbt. Bara några kilometer senare börjar bilen kännas konstig och slutar driva på höger hjul. Yttre drivknuten på höger sida hade gett upp. Den var ny innan tävlingen.

Vad säger man? En olycka kommer sällan ensam?

Resultat
Peter funderar på vad han gjort för att förtjäna en dag som denna...

ICA-Varvloppet, Deltävling 4 Västra BF:s DM, deltävling 3 SuperCupen
pil
Resultat
pilBilder Rallykalle

Förhoppningarna om att göra en riktigt bra tävling var höga när Vara arrangerade ICA-Varvloppet som ingick i båda mästerskapen, SuperCupen och Förbundsmästerskapet.

Hur väl förberedd man än är så kan det alltid gå snett och det gjorde det. Snabbt. Vi kom bara knappt en kilometer in på första sträckan när vår nyinköpta, specialgjorda växelwire gav upp. Det var bara att tuffa igenom sträckan på treans växel och bryta vid målet. Felet var att höljet på wiren släppt från nippeln i änden på wiren så det var inget vi klarade av att fixa utan service. Otroligt trist...

Varas tävling var den mest välarrangerade tävling jag någonsin åkt och jag har inte sen vi åkte i Norska Mästerskapet sett så mycket publik! Helt fantastiskt och helt fantastiskt tråkigt att vi inte fick vara med och kriga om placeringarna. Om man nu ska försöka se allt från den ljusa sidan så tappade vi bara en placering i SuperCupen.

ESAB Rallyt, Deltävling 3 Västra BF:s DM
pil
Resultat
pilBilder Backmans Foto
pilBilder Bengans Foto
pilReportage Närkes Allehanda

Ibland kan man undra hur mycket oflyt man kan ha. I vintras kollade vi och konstaterade att bilen var A-besiktigad fram till Vara. När det mesta var klart för att åka till Laxå gjorde jag en snabb koll i fordonspärmen och konstaterar att bilen bara var A-besiktigad till den 1:a maj. Efter koll i regelboken och ett samtal med teknisk chef på tävlingen så konstaterades att det inte skulle bli någon tävling. Bara att ringa och avanmäla sig, ringa mekar, co-driver och säga att det inte blir något. Inget kul alls. När vi plockat ihop det mesta och gett upp så kollar jag en sista sväng i papperna och hittar två olika datum! I vagnboken står det 29/9 som senaste A-besiktning och i besikningsprotokollen 29/7. Stor skillnad. Väldigt stor. SMK Örebro var arrangerande klubb och med tanke på att det regnade och var skitväder så var det definitivt i september. Ny runda med telefonen och konstaterade att allt var ok för tävling! 00:30 var vi provkörda och lastade inför Laxå.

25 startande i klassen och en nivå på startfältet som var riktigt bra. Fyra Corollor på plats tillsamans med ett gäng 940 och några kit cars.

Allt flöt hyfsat bra med undantag av andra sträckan där det inte stämde alls. Inför sista sträckan låg vi på tredje plats, sekundlika med klubbkompisen Zachrisson i en 940. I de sista svängarna på sista sträckan måste vi slå av tempot lite pga damm. Resultatet blev 4:a, en ynka sekund efter Zachrisson. Surt.

Det går helt klart fortare i år än förra året och vi satte två sträcktider som var lika med Leif Peterson. Det finns fortfarande endel att putsa på när det gäller tempot så det ser ljust för resten av säsongen.

Resultat
Som mekaniker i ett rallyteam måste man vara allsidig. Mats fixar det mesta!

LBC-Ruschen, Deltävling 2 SuperCupen
pil
Resultat
pilBilder EKAs Foto
pilBilder Backmans Foto
pilBilder Zinnitas Foto
pilBilder Marias Motorsport
pilBilder Fotogubben
pilBilder Nilssons Rallyfoto

Startfältet var inte att leka med, igen, alla var med och det blev många. Totalt 60 team kom till start i A-förare 2WD.

Första sträckan kändes lite sådär men chocken kom när vi såg tiderna. Vi hade tredje tid på sträckan! Sen flöt det bara på. Medan de flesta andra hade problem så satte vi alla sträcktider uppe bland topp fem. Utom sista sträckan, generatorn slutade fungera 3 minuter innan starten och eftersom vi har ett litet racebatteri var vi osäkra om vi skulle klara sträckan plus transporten utan laddning. Med en liten röd laddlampa lysande i ansiktet startade vi sträckan och det var svårt att låta bli att tänka på att det kanske skulle bli problem att ta sig i mål. Efter en halvmil släktes lampan och körningen började stämma igen. Vi hade tappat tid men som tur var ingen placering. Av de 60 teamen i A-förare 2 WD slutade vi på andraplats! Det är tveklöst det bästa resultat vi gjort någonsin!

Resultat
Snyggaste fotot från Lima!

Z-Trofén, Deltävling 1 SuperCupen
Resultat
Bilder Marias Motorsport
Bilder Fotogubben

PILBilder Backmans Foto
PILBilder ActionMedia

41 anmälda i A-förare 2WD, drygt 120 totalt i SuperCup premiären och minst sagt bra nivå på startfältet. Söderqvist har tidigare i vinter visat hur man kör Corolla men Jonsson, Petersson, Sääv (för att nämna några) skulle säkert också ha bra tempo. Vi insåg ganska snabbt att det inte var många förutom vi som åkte med kort dubbutstick och det fanns en anledning. Vägarna var klockrena. Jämfört med förra året när vi knappt körde en meter på is så fanns det knappt grus i starten på sträckorna i Stugun.

Första sträckan var en kort publiksträckan och trots att vi körde lite avvaktande hade vi en hyfsad tid uppe bland de fem bästa. SS2 och SS3 gick sämre och vi fick stryk av några förare som vi var snabbare än förra året. Trots det tycker jag att vi körde klart snabbare än vi gjorde förra året men eftersom premiären blev så sent så har nog de flesta hunnit förbereda sig bättre. På SS4 började det släppa och det flöt på riktigt bra. Inga direkta misstag och ett ganska lugnt tempo mitt på vägen. SS5 flöt också på bra och vi hade igen en tid uppe bland de fem snabbaste.

På sista sträckan fick vi aldrig det riktigt fina flytet på slutet på sträckan där det gick att åka riktigt brutalt om man vågade lita på fästet. Med tre tider uppe bland topp 5 och resten bland topp 10 hamnade vi till sist på en 8:e plats med fem sekunder upp till Tommy Ström på 7:e.

Självklart siktade vi högre än så men vi är närmare toppen än vi varit tidigare och nivån på startfältet var riktigt tufft. Det är inte helt lätt att gå från en Suzuki Swift till en Corolla med dubbelt upp av det mesta men vår utvecklingskurva pekar helt klart uppåt! Vi siktar på att kunna hålla ett lite jämnare och lite snabbare tempo i Lima om två veckor.

Corolla


Nedan hittar du resultat från övriga säsonger:

2011 Rally Toyota Corolla VBF DM och Racing Volvo 244 ERCup
2010 Rally Toyota Corolla VBF DM (7a) och Racing Volvo 244 ERCup (5a)
2009 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2008 Rally Toyota Corolla SuperCupen (5a) och VBF DM (Guld)
2007 Rally Toyota Corolla SuperCupen (6a) och VBF DM (Silver)
2006 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Silver)
2005 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2004 Rally Peugeot Super Cup (4a)
2003 Rally Suzuki Swift MKII Svenska Suzuki Cupen (Guld) Golf MKII Tarmac Cup (Guld)
Partners